Apple планира закриването на iTunes


Apple планира закриването на iTunes
Снимка: Getty Images

2141

След две години iTunes вече няма да съществува. Това е решило ръководството на технологичния гигант Apple.

Според информация на сайта WeRaveYou, компанията е стигнала до това решение, след като е установила, че известният онлайн магазин за музика, превърнал се в крайъгълен камък на дигиталната музикална революция през XXI век, вече не отговаря на нуждите на потребителите. Причината е в разрастването на стрийминг услугите като Sound Cloud, YouTube и Spotify, което е станало повод музикалните продажби на платформата на Apple да намалеят драстично през последните години.

Ако се съди по слуховете, закриването на легендарния музикален каталог ще се случи официално в началото на 2019 година. Междувременно обаче от технологичния гигант ще работят усилено по идеята да превърнат Apple Music в достоен конкурент на останалите стрийминг програми.

Според БГНЕС, това надали може да се счита за изненадващо решение, тъй като още в началото на годината бе установено, че за първи път в историята на американската музикална индустрия стриймингът носи по-голямата част от приходите ѝ. Спрямо публикуваните през март данни на Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка (Recording Industry Association of America) повече от половината от приходите на музикалния бизнес през 2016 г. (51%) идват от стрийминга и от платените абонаменти към цифровите доставчици на музика.

Стриймингът, който дава възможност на потребителите да слушат песните по свой избор онлайн, причинява загуби на другите формати, които в исторически план са носили най-големите приходи за артистите. Приходите от сваляне на дигитална музика върху платформи като iTunes, например, паднаха с 22% още през 2016 година.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички