Apple твърди, че е поправила пропуските в сигурността си, използвани от ЦРУ


Apple твърди, че е поправила пропуските в сигурността си, използвани от ЦРУ
Снимка: Getty Images

2211

От американската компания Apple успокоиха своите потребители, че голяма част от пропуските в сигурността, за които се предупреждава в публикуваните от платформата Wikileaks секретни документи на ЦРУ, са вече поправени. Това се казва в изявление на телекомуникационния гигант, откъдето посочват още останалите неизправности ще бъдат решени в най-скоро време, пише британският в. The Guardian.

Вчера Wikileaks публикува над 9000 документи на ЦРУ, според които в периода от 2014 г. до 2016 г. управлението е създало над 1000 системи със зловреден софтуер – вируси, програми тип „троянски кон“ и друг софтуер, който може да прониква и поема контрол върху различни видове електроника. Цели на хакерите на ЦРУ са айфони на Apple, продукти със системи Android, софтуер на Microsoft и Samsung, смарт телевизори, които могат да бъдат превърнати в микрофони, както и дори личният телефон на американския президент Доналд Тръмп. Организацията е установила и методи за хакване на електрическите системи на автомобили и товарни камиони, с което потенциално биха могли да ги контролират.

Получавайки достъп до електронните устройства ЦРУ може да подслушва и наблюдава техните потребители.

Според Apple в последната версия на тяхната операционна система iOS са поправени по-голяма част от пропуските, а върху останалите се работи.

„Макар нашият първоначален анализ да показва, че много от проблемите, изтекли днес вече са оправени в последната версия на iOS, ние ще продължим да се справяме бързо с установените слабости“, се казва в съобщението.

Другите компании, споменати в изтеклата информация, като Microsoft и Samsung, също публикуваха кратки изявления.

„Защитата на личното пространство на нашите клиенти и сигурността на нашите устройства е основен приоритет на Samsung. Наясно сме с въпросната информация и спешно проверяваме въпроса“, посочиха от южнокорейската компания. От своя страна от Microsoft също потвърдиха, че са запознати с разкритията и в момента ги проверяват.

Коментар последва и от бившия служител на американските спецслужби Едуард Сноудън, според когото е „безразсъдно” службите в САЩ да създават слаби места в американските смартфони, които биха могли да се използват от всеки хакер.

„Отчетите на ЦРУ показват, че правителството на САЩ е създавало уязвимости в американските стоки, а след това съзнателно е запазвало тези слаби места“, каза той. „Защо това е опасно? Защото и досега те (слабите места) не са затворени, всеки хакер може да използва оставените от ЦРУ пролуки в системите за сигурност, за да хакне, който и да е iPhone в света, добави Сноудън.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички