Apple влага крупна сума в зелена енергия


Apple влага крупна сума в зелена енергия
Снимка: Getty Images/Guliver

1870

Зелената енергия е на мода в инвестиционния план на Apple. Компанията ще инвестира 850 милиона долара, за да построи нов соларен парк на площ от 5.2 кв.км в Монтерей, щата Калифорния, пише The Verge.

Част от произведената енергия ще осигури функционирането на новия централен офис на Apple. “Ние от Apple знаем, че климатичните промени са реалност. Отмина времето на празните приказки, трябва да се действа”, казва изпълнителният директор на компанията Тим Кук.

Според него това не само е единственият правилен начин на действие, но и в резултат с течение на времето ще се генерират значителни спестявания. Apple изгражда слънчевата централа в партньорство с фирмата First Solar. Toва е компанията, от която Apple закупи огромна производствена база в Аризона. Предполага се, че там ще бъде създаден информационен център, захранван със слънчева енергия.

Според предварителните изчисления новият соларен парк ще генерира130 мегавата електричество, което е достатъчно да захрани 50 000 средни американски домакинства. Централата изцяло ще покрие енергийните нужди на Apple в Калифорния. От First Solar посочват, че 25-годишният договор е „най-мащабното споразумение в бранша, осигуряващо възобновяема енергия, чийто краен потребител е компания“.

Природозащитните организации реагират положително на новината. „Едно нещо е да се говори за използване на 100 процента възобновяема енергия, съвсем друго е тези обещания да се изпълняват с усърдието, което Apple показва в последните две години“, се посочва в изявление на Greenpeace.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички