Без роуминг в ЕС - изглежда да, но с много условности


Без роуминг в ЕС - изглежда да, но с много условности
Снимка: iStock/Guliver

4582

Roam like at Home – това е опцията за сваляне на роуминга в Европейския съюз, която Европейската комисия успя да защити пред експерти от националните правителства на страните-членки на ЕС. Предстои обаче официално съгласие да дадат както от Европейския парламент, така и от Европейския съвет, а идеята е опцията да влезе в сила от 15 юни, 2017 година.

Основата на регламента е, че са посочени максимални такси, които операторите могат да налагат един на друг за използване на мрежите им за предоставянето на роуминг услуги. Тези горни граници се отнасят до гласовите обаждания, кратките съобщения и сърфирането в интернет. Границите тепърва ще се уточняват, но се предвижда за телефонни разговори максималната такса се очаква да бъде 0,0353 евро на минута, за текстови съобщения — 0,01 евро на SMS, а за интернет – 0,005 евро на мегабайт, макар че Европейският съвет предлага 0,01 евро.

Оказва се обаче, че в самото предложение има условности, касаещи потребителите. Опцията „Roam like at Home” ще трябва да бъде включвана от всеки мобилен оператор в ЕС при сключване на договор. Операторите обаче ще могат да искат от потребителите си да докажат дали живеят или имат "стабилни връзки" с дадена страна-членка на ЕС. Задължително ще има "минимален период на наблюдение" от 4 месеца, в който телекомите ще оценяват дали някой клиент не се възползва и не сключва например договор, за да може след това да ползва услугите в държава от ЕС, в която иначе би плащал доста по-различна цена, ако е абонат на тамошна компания. Ако в рамките на този четиримесечен период клиентът прекарва повече време зад граница, отколкото у дома, тогава операторът ще изпрати предупреждение за налагане на допълнителни такси. Със сигурност ще се установи 14 дневен период, преди телекомът, установил евентуален „дъпинг“, да наложи нови такси на „виновния“ потребител. Засега идеята е максималната наказателна такса да е 0,04 евро за минута разговор и 0,01 евро за SMS, плюс 0,0085 евро на мегабайт.

От ЕК внасят уточнения и за разлики между предплатени карти и нормални договори. За предплатени карти важни следният принцип – щом отидеш в друга страна-членка на ЕС, използваш остатъка от абонамента без допълнителна такса за роуминг, но срещу това получаваш толкова от пакета, колкото покрива въпросният остатък. Например – имаш предплатена карта за 20 евро, отиваш на почивка, когато ти остават 13 евро от абонамента. Получаваш толкова мегабайта интернет, колкото би могъл да си купиш с 13 евро, а не с 20. За нормални договори принципът е по-различен – използваш толкова минути и SMS-и, колкото имаш по принцип, а по отношение на интернет ползваш два пъти повече от обема, на който имаш право месечно. Например – имаш договор за 70 евро за неограничен брой минути, SMS-и и достъп до интернет. Отиваш в друга страна-членка на ЕС – остават броя минути и SMS-и, но достъпът до интернет е два пъти по-голям като обем, отколкото би имал, ако платиш 70 евро на телекома, с когото си сключил договор.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички