Bitcoin ще стигне 1 милион долара през 2020 г., твърди кибер експерт


Bitcoin ще стигне 1 милион долара през 2020 г., твърди кибер експерт
Снимка: Getty Images/Guliver

10083

В цялата досегашна си история Bitcoin не е достигал стойност, по-голяма от 5-цифрена сума, но създателят на компанията за компютърна сигурност McAfee - Джон МакАфий все още смята, че първата световна криптовалута ще достигне 1 милион долара до 2020 г., пише International Business Times.

МакАфий е известен предимно с въвеждането на едноименния антивирусен софтуер, но в последните няколко години той набира популярност с възходящите си прогнози за Bitcoin. През 2017 г. той предвиди, че криптовалутата ще достигне 500 000 долара, но впоследствие повиши прогнозата до 1 милион долара, след като видя как виртуалната валута скочи до небесата през тази година.

Технологичният предприемач не е променил мнението си и потвърждава, че криптовалутата ще струва 1 милион долара до края на 2020 г.

"Игнорирайте този спад в цената на Bitcoin. Съгласен съм с Питър Бранд в средносрочната му прогноза за 50 000 долара. Сигурен съм в прогнозата ми за цена от 1 милион долара до края на 2020 г.", написа МакАфий в Twitter

Разсъжденията му се базират на стария икономически модел за определяне на цената - според търсенето и предлагането. По думите му ограниченото количество Bitcoin (21 млн. броя) в обращение ще повиши цените, щом по-значителен процент от световните финансови транзакции започнат да зависят от криптовалутата.

"Ако Bitcoin стигне до 5% от световните финансови транзакции, а всички знаете, че ще стигне може би 10% или 20%", тогава би струвал "10 млн. долара на монета, въз основа на тези числа", казва МакАфий пред Forbes.

Въпреки това, предприемачът смята, че водещата криптовалута е само начин за съхраняване на стойност, но го сравнява с марка като Colgate, което го прави различен и готов да се покачи.

Няколко фактора влияят върху цената на Bitcoin, един от които е предлагането и търсенето. Но най-важното условие е виртуалната валута да бъде интегрирана във финансовата система със скорост, подобна на тази, която очаква МакАфий.

Скоростта, с която Bitcoin обработва транзакциите, е сравнително бавна - 7 транзакции в секунда в сравнение с 1700 на Visa. Ethereum например може да обработва 2 пъти повече транзакции от Bitcoin.

Въпреки че Bitcoin е засегнат от конкуренти и въпреки стотиците първоначални монетни предлагания и първоначални оферти за обмен, изглежда, че все още е лидер. В момента най-скъпата криптовалута се търгува на 8355 долара.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички