Бизнесът подкрепи идеята учениците да работят


Бизнесът подкрепи идеята учениците да работят
Снимка:

577

Представители на бизнес средите се обявиха „за” идеята младежите да получават професионални умения и да повишават квалификацията си още в училище, предаде КРОСС. Според системата учениците ще бъдат на училище половин ден, а през останалата половина ще ходят на работа. 

Според Българската търговско-промишлена палата (БТПП) например партньорството между бизнеса и училищата ще помогне на младите да се квалифицират отрано.

Проведена анкета сред членовете на БТПП показва, че фокусът, поставен от фирмите през 2013 г., е върху стажантските програми и необходимостта от професионално ориентиране още от училище. Според членовете на БТПП липсват квалифицирани кадри или такива с подходящо образование. Те уточняват още, че най-голямо изоставане в качество има в средното професионално образование. 69% от фирмите считат, че обучението при повечето професионални гимназии не отговаря на съвременните процеси и технологии. Добре е да се помисли и за откриване на възможност специалисти от практиката да бъдат привличани като преподаватели в учебния процес.

Членовете на БТПП акцентират върху следните мерки в системата на образованието:

- Придобиване на адекватни знания и умения за бъдещата професия, с акцент върху практическата насоченост при учениците и студентите;
- Разширяване на партньорството бизнес-образование чрез:
         * Стажантски програми, представящи реална възможност за навлизане в професията;
         * Часове в училище по преофесионално ориентиране;
- Изработване на учебници на разбираем език, без сложна терминология;
- Съобразяване в приема на студенти и ученици в професионалните гимназии с необходимостта на бизнеса от съответните специалисти.
- Подбиране на мотивирани преподаватели с доказан опит в съответната област, вкл. и представители от бизнеса.

БТПП счита, че споразумението, обявено за подписване през септември между Образователното, Социалното и Икономическото министерство, не е пътя за реализиране на идеята за въвеждане на иновативната образователна система. Административните структури по принцип не действат със споразумение, а се формира съвместна работна група, която изготвя програма със срокове и отговорници, а Министерски съвет я приема за изпълнение. Тук няма място за споразумение, а за разпореждане от Министър-председателя до тримата министри. Българската търговско-промишлена палата е готова да съдейства за оформяне на програмата, казват от Палатата.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички