Блокирането на реклами в Google Chrome ще стане по-трудно


Блокирането на реклами в Google Chrome ще стане по-трудно
Снимка: iStock/Guliver

4269

Промени в системата за разширения (плъгини) на браузъра Chrome ще възпрепятстват работата на т.нар. „адблокъри” – разширения, които блокират показването на реклама. Това се твърди в публикация на 9to5 Google, цитирана от TechNews.

По-рано тази година се разчу, че Google подготвя нов манифест – Manifest V3, който ще внесе редица промени в схемата на работа на адблокърите uBlock Origin и Ghostery, тъй като засяга механизма на взаимодействие с приложния програмен интерфейс API Chrome webRequest.

webRequest позволява блокиране на рекламата още на етапа на зареждане на уеб страницата, докато разширения като AdBlock Plus работят под друг начин – те премахват рекламата от вече заредена страница, което е по-малко ефективно.

За Google е неприемлив подходът с блокиране на рекламата на етапа на зареждане на страниците, а не самият интерфейс на webRequest, поради което компанията планира промени в механизмите.

Възможността за блокиране на нежелано съдържание ще се запази само за корпоративни клиенти – потребители на браузъра Chrome. Промяната ще засегне разработчиците, които създават разширения на база webRequest, но не за блокиране на реклама.

Chrome задава ограничение от 30 000 правила за адблокърите, докато в популярни списъци от рода на EasyList се използват над 75 000 правила. В зависимост от тестовете за производителност, Google може за увеличи броя на правилата, но към момента не са известни повече подробности.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички