Бобева: В ЗОП правим революция, а не козметични промени


Бобева: В ЗОП правим революция, а не козметични промени
Снимка:

656

Правим революция при Закона за обществените поръчки, а не просто козметични промени, както се твърди. Много хора коментират закона без да са го чели и затова има толкова критики. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева, предаде КРОСС.

Според Бобева промените в закона ще създадат прозрачност за участниците и гражданите. „Ние искаме договорите да бъдат в Интернет. Досега в закона фигурираше възможността, ако някой поиска протокола от комисията в обществената поръчка, тя да го дава, а сега става задължително", коментира вицепремиерът. По думите й основните идеи на ЗОП са за насърчаването на малките фирми и борба с монополите.

Във връзка с повишилия се външен дълг на страната с 500 милиона евро до 37,5 млрд. евро за последната година, Бобева каза, че има доста спекулации на темата частен дълг, който формира над 80% от общите задължения на страната. „Твърди се, че е прекалено висок частният дълг, но това, което е важно за една икономика, е публичният дълг, а в ЕС по този показател запазваме едно от най ниските нива - 14%. Това е добро постижение на фона на финансовата криза, което показва, че българските банки се справят със ситуацията", каза още тя.

По думите й най-големите и емблематични инвеститори са имали проблеми в последните години, но поясни, че не упреква никого, защото проблемът може и да е в тях самите.

Вицепремиерът е категорична, че е против това да се харчат по 17 млн. лева за ПР, с който да бъдат привлечени инвеститори в страната. „Необходим е друг подход, включително по-активна работа на посланиците и търговските дружества", посочи Бобева.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички