България ще се опита да привлече 3 млрд.долара инвестиции от Китай


България ще се опита да привлече 3 млрд.долара инвестиции от Китай
Снимка:

805

България ще се постарае да привлече част от кредитната линия от 10 млрд. долара, която Китай отпусна на Централна и Източна Европа. Страната ни ще се опита да се вмъкне в 3 милиарда от тях, които са предвидени за преференциални кредити, стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски, съобщава StandartNews. Орешарски се срещна с Ли Жуогу – президент на финансиращата проекта институция „Чайна Ексимбанк”.

Останалите 7 млрд. са с търговска насоченост. Българският бизнес би могъл да участва с наша подкрепа, стига да има добри има добри проекти, които да носят полза за икономиката ни, коментира премиерът. Той допълни, че вече има 1-2 проекта в начален стадии на наши компании.

Орешарски каза още, че лично ще се ангажира с представянето на други 2 проекта с по-гъвкави условия, които да служат за образци. Досега усвояването на парите е почти нулево, тъй като китайската страна изисква държавни гаранции. Затова премиерът разговарял с Ли за по-гъвкави условия, които да не натоварват бюджета и да увеличават дефицита. Премиерът уточни, че става дума за големи проекти, включително инфраструктура, но без държавни гаранции.

„Отговорност на властите в Българи, включително и на нас, както и на предишните, е че не сме популяризирали достатъчно тази кредитна линия", коментира Орешарски.

Междувременно стана ясно, че най-богатият китайски предприемач – бизнесменът Уан Дзиенлин – ще посети България до края на годината, за да оглежда хотели у нас. Досега той не е правил почти никакви инвестиции в Европа. Премиерът Орешарски се срещнал с Уан и му обяснил, че туризмът е секторът, който се развива бързо с неговите различни направления като, например, морски, планински, спа туризъм. Премиерът подчертал, че в страната ни годишно идват над 6 млн. чужденци и че България е на първо място в Европа по брой минерални извори, част от които все още не са разработени добре. Уан пък отбелязал, че досега не е бил в България и с удоволствие ще посети страната ни до края на годината.

Според „Форбс" Уан е най-богатият китайски предприемач и управлява 10 млрд.долара.

След разговора Орешарски подарил реплика на най-старото злато, обработено в България. Уан пък дарил министър-председателя със свитък, правен от първия китайски калиграф.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички