Дамите - ИТ двигателят на Близкия изток


Дамите - ИТ двигателят на Близкия изток
Снимка: Thinsktock/Guliver

2310

Преди сайтът за рецепти Shahiya да бъде закупен от японския Cookpad за 13,5 милиона долара през миналата година, онлайн появата на сайта трябваше да се обясни многократно. Вложителите са предимно мъже и имаха нужда от по-задълбочено обяснение в какво инвестират. Трябваше да се убедят защо трябва да дадат пари за една платформа, която е използвана предимно от домакини.

"Това беше предизвикателство на възприемането на информацията. Тези, които взимаха решенията, не готвят, дори и малкото жени при нас. За някои културата на храната е за жените и това е поставяне в категория", заяви изпълнителният директор на Shahiya Хала Лабаки.

Лабаки обяснява, че фактът, че двамата ѝ бизнес партньори са мъже, ѝ е проправило път към убеждаването на инвеститорите, защото мъжете са склонни да бъдат по-сериозно приети в Близкия изток.

Shahiya е история за жена, която успява да ръководи  успешен бизнес в Близкия изток. Нейната потребителска база вече има 3,5 милиона уникални посетители за месец. 40% от тях са от Саудитска Арабия, като сайтът разполага с 15 000 публикувани рецепти, което го прави най-голямата дигитална библиотека за рецепти на арабски език.

Сравнително отвореното общество и икономиката на Ливан дават на жените много повече възможности там, отколкото навсякъде другаде в региона. Развиването на бизнес в Близкия изток никога не е лесно, най-вече за жените. Тези, които успеят, трябва да посрещнат предизвикателствата за разширяване на техните фирми в социално-консервативните страни. Това е стъпката преди да се разшири в международен план - търси се финансиране, в повечето случаи от фирми, които са управлявани от мъже. Понякога те са склонни да започнат бизнес с жени, но трябва да се намери начин, чрез който жените да са уверени, че са взети насериозно.

Връзките, а не творчеството и техническите умения на една жена, може да направи разликата между провала и успеха. Според консултанта по медии и пол на Организацията на обединените нации за образование Дима Дабос, дори и жените в Ливан са често само малка част от тяхната фирма. Рядко са канени на работни срещи по света.

Преди пет години катарката Хайнд Хобейка изобретява очила, с които се измерва сърдечната честота на плувеца и представи изобретението си в телевизионно риалити. Катар е известен с енергийното си състояние, но новият компютърен предприемач сега се радва на слава в родината.

"В арабския свят хората не са свикнали да получават обратна връзка от някой млад", заяви 26-годишната специалистка, цитирана от BBC.

Според сайта за анализ на данни Startup Compass 35% от ИТ предприемачите в Близкия Изток са жени, а в световен мащаб - 10%. Жените в региона започнаха да си прокарват пътища в области, типични за мъжете.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички