Dell вече ще стане собственост изцяло на Майкъл Дел


Dell вече ще стане собственост изцяло на Майкъл Дел
Снимка:

795

Производителят на компютри Dell официално спира да се търгува публично на борсата. От компанията обявиха, че акционерите са одобрили офертата на основателя и главен изпълнителен директор Майкъл Дел и инвестиционната компания Silver lake, пише сайтът Wired.com, цитиран от StandartNews.

Инвеститорът ще плати на акционерите по 13,88 долара на акция и по 0,8 долара дивиденти за третото тримесечие. Общата стойност на сделката е 24,9 млрд. долара.

Майкъл Дел се кани да откупи компанията, носеща неговото име, още от 2010 г., а за преговорите с инвестиционната компания Silver Lake се чу в началото на тази година, напомня изданието. 

Компанията бележи спад при продажбите на персонални компютри и сървъри, които са ядрото на нейния бизнес. Поради това напоследък Dell набляга все повече на предлагането на софтуер и услуги. Майкъл Дел смята, че трансформацията ще стане много по-лесно, ако Dell е собственост на едно лице и компания, а не акционерно дружество. Aко не е публично търгувана компания, Dell много по-лесно ще може да прави рисковани действия и да мисли по-ясно за последиците от тях, смятат организаторите.

Майкъл Дел притежаваше 15,7% от акциите, но трябваше да убеди останалите акционери да му продадат своя дял. Най-активно се съпротивляваше милиардерът Карл Икан, който в крайна сметка отстъпи, след като приходите на Dell намаляха с над 70% и сделката започна да изглежда много по-атрактивна.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички