Една трета от сървърите в света са ненужни


Една трета от сървърите в света са ненужни
Снимка: Getty Images

2173

Близо една трета от инсталираните сървъри в света са ненужни. Това сочи анализ на консултантската компания Anthesis Group, изготвен съвместно със Станфордския университет.

10 млн. машини (30% от всички) се намират в състояние на летаргия. За излишни се смятат сървъри, които не обработват и не генерират никаква информация в продължение на шест или повече месеца, но продължават да консумират електрическа енергия, пише TechNews.

Машините в летаргия не могат да се открият чрез измерване на натоварването на централния процесор или паметта, а именно тези два подхода са най-често прилагани в компаниите. Анализаторите са използвали специалeн софтуер на TSO Logic, който проверява сървърите за наличие на оперативни данни, т.е. за информация, обработката на която оправдава функционирането на сървъра.

В групата на излишните попадат както отделни сървъри, така и машини, които поддържат виртуални среди. Средната стойност на един неизползван сървър се оценява на 3 хиляди долара, без да се отчитат разходите за инфраструктура, съдържание и поддръжка.

Ако бъдат изключени всички ненужни машини в света, общата икономия на електроенергия ще достигне 2,2 гигавата само от сървърите и още 1,8 гигавата от охлаждане и инфраструктура, заключава докладът.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички