ЕК: Не преследваме тенденциозно Apple


ЕК: Не преследваме тенденциозно Apple
Снимка: Gettyimages

1938

Заповедта на ЕС към Apple за заплащане на 13 млрд. евро данъци не е израз на двойни стандарти по отношение на американски компании. Това заяви еврокомисарят по конкурентноспособността Маргрете Вестагер, предаде БГНЕС.

Говорейки часове, след като Европейският съюз започна детайллно разследване на предполагаеми данъчни сделки между френската газова група Engie и Люксембург, Вестагер каза, че новият случай е доказателство, че ЕС тръгва по дирите на всички лица, укриващи данъци. “Ако погледнете действията ни, няма да успеете да видите двойнствено отношение към САЩ“, каза Вестагер във Вашингтон.

Миналия месец еврокомисарят нареди Apple да възстанови на Ирландия 13 млрд. евро неплатени данъци. Това стана, след като срещу американски компании, включително Starbucks, Amazon и Alphabet на Google, започнаха разследвания за занижени данъци върху печалбите, които те плащат в Европа поради сделки с конкретни правителства.

Когато през август беше огласено решението за Apple, американският министър на финансите Джейкъб Лю го критикува като несправедливо отношение към американски компании.

Вестагер, говорейки часове преди да се срещне с Лю, каза, че решението за Apple не е изключение и припомни, че от 2000 г. Еврокомисията е взела 150 такива решения по отношение на различни компании. Освен това еврокомисарят припомни, че случаят с Apple не е ответно действие на многомилиардните глоби, налагани от Вашингтон на европейски банки за нарушаване на американските санкции срещу други държави.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички