ЕК разследва пет европейски телекома


ЕК разследва пет европейски телекома
Снимка:

572

Европейските органи за защита на конкуренцията съобщиха, че са поискали от пет водещи телекома да отговорят на обществените тревоги за възможни споразумения в ущърб на потребителите.

От Европейската комисия обявиха пред АФП, че са потърсили отговори за "начина, по който се извършва стандартизацията на бъдещите услуги в областта на мобилните телекомуникации". 

Новината идва дни след като вестник "Файненшъл таймс" обяви, че шефовете на Deutsche Telekom, France Telecom, Telefonica, Vodafone и Telecom Italia са провеждали периодични тайни срещи от 2010 г. насам.

ЕК настоява и за допълнителна информация от Асоциацията на мобилните оператори (GSMA) за естеството на срещите, което е практически първа стъпка към отварянето на разследване за картелно споразумение.

През последните години телекомите са подложени на сериозен натиск от еврорегулации на техните услуги, които значително свиха приходите им. 

ЕК започна да ограничава цените на разговори и текстови съобщения в рамките на ЕС през 2008 г. Максималната цена, която потребителите заплащат за минута изходящ разговор, е 0.35 евроцента на минута без ДДС. Брюксел постави и таван на таксите, които операторите плащат помежду си за терминиране на трафик в мрежите си.

Комисията планира да въведе нови ограничения в клиентските цени на услугата мобилен интернет в роуминг.

Евродупутати и потребителски организации пък настояват до 2016 година роумингът да отпадне изцяло за всички страни членки на ЕС. До две години цената на разговорите в чужбина трябва да падне с до две трети (60%).

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички