Експерти от Google учат роботи да се ориентират в света


Експерти от Google учат роботи да се ориентират в света
Снимка: iStock/Guliver

2940

Изследователи от Google се опитват да помогнат на роботи да опознават и да се ориентират в света като хора, а това означава много тренировки, пише The Verge.

Ученият Сергей Ливайн и екипът му са свързали 14 роботизирани ръце и са използвали невронни мрежи, за да дадат възможност на роботите да се учат сами как да хващат и вдигат малки предмети, като чаши и плюшени играчки.

Повечето едногодишни бебета могат бързо да разберат как да хванат и вдигнат малък предмет. Усвояването на тази задача обаче е изключително трудно за машините. Една роботизирана ръка, която е програмирана предварително да разпознава определен предмет и да реагира по определен начин, не е в състояние лесно да реагира на промени в заобикалящата среда, подобно на хората.

Могат ли роботи да бъдат обучени да хващат и вдигат предмети, които никога не са виждали?? За да разберат, изследователите са оставили роботизираните ръце да тренират с кутии, пълни със случайни предмети. В края на всеки ден учените са преглеждали данните, събрани по време на опитите на машините и са ги използвали, за да тренират невронните мрежи, така че да очакват какво може да се случи при хващане на предмет. След 800 хиляди опита за хващане свързаните заедно роботи са започнали да се самокоригират. След известно време машините са започнали по-често да хващат успешно премети и дори да прилагат стратегии - да бутат един предмет настрана, за да хванат друг, например. Машините са развили и различни техники за хващане на меки и твърди обекти.

Този процес е протекъл без изследователите да програмират системата как се хващат предмети. Екипът планира да разшири проучването с повече стратегии за хващане, а по-късно да изпробва метода в различни среди и в сценарии от реалния живот извън лабораторията.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички