Електронните цигари са опасни за компютрите


Електронните цигари са опасни за компютрите
Снимка: Getty Images

1373

Електронните цигари могат да вредят на компютрите. Те са поредният начин за атака срещу компютрите ни със зловреден софтуер, според онлайн доклад, цитиран от The Guardian.

Голяма част от устройствата се зареждат чрез USB - или със специален кабел, или чрез директно включване на цигарата в порта. Това означава, че евтина електронна цигара от ненадежден доставчик може да има физически достъп до устройство.

Публикуваният в интернет платфомата Reddit доклад посочва, че най-малко един пушач е станал жертва на предоверяване към производител на цигари. “Направена в Китай електронна цигара е имала вирусен софтуер, кодиран в зарядното й. След включване в USB порта на компютъра зловредната програма е заразила системата”.

Експертът по сигурността Рик Фергюсън от компанията Trend Micro казва, че историята е напълно правдоподобна. “Компютърните вируси, които се залагат по време на производството на различни стоки, се появиха още преди няколко години, заразявайки рамки за снимки, MP3 плейъри и др.”, обяснява той. През 2008 година например дигитална рамка за снимки на Samsung е била доставяна със софтуерен вирус в диска за инсталация.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички