Емко ЕООД е давала 1 лев за ВМЗ-Сопот, казват синдикатите


Емко ЕООД е давала 1 лев за ВМЗ-Сопот, казват синдикатите
Снимка:

939

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат спешна среща с Делян Добрев за най-безболезнено излизане от кризисната ситуация с "ВМЗ" ЕАД – Сопот, съобщиха от КНСБ.

Във връзка с провалената сделка за приватизацията на "ВМЗ" ЕАД – град Сопот, синдикалните ръководства във фирмата и централите на КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за публичност на параметрите в офертата на единствения кандидат-купувач "Емко" ЕООД. Синдикалните структури разполагат с информация, че цената, предложена от "Емко" ЕООД, е 1 лев.

Разписаните ангажименти в Раздел ІІ на колективния трудов договор (КТД) – трудова заетост, квалификация и преквалификация, не са основна пречка за сделката, защото синдикална закрила, съгласно чл. 15 от КТД, имат членовете на синдикалните ръководства в дружеството, а разписаните ангажименти на работодатели и синдикати при обстоятелства, които налагат масови уволнения, са съгласно Кодекса на труда.

По повод създалата се ситуация след прекратяване на приватизационната сделка и с оглед на различните варианти за бъдещето на "ВМЗ" ЕАД, ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" и синдикалните ръководства в дружеството настояват за спешна среща при министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, заедно с всички заинтересовани страни, с цел намиране на алтернативни решения за бързо и най-безболезнено излизане от кризисната ситуация, в която са изпаднали "Вазовските машиностроителни заводи".

Напрежението сред работниците във ВМЗ след изявлението на енергийния министър Делян Добрев за шокови съкращения в завода, ескалира. "Работа и пари! Идваме в София!", скандираха работниците, които са се събрали днес за пореден път пред управлението на оръжейницата. Димитър Атанасов от КТ "Подкрепа" във ВМЗ заяви, че едва удържат хората да не започнат блокажи на пътища. Синдикатите няма да се съгласят на предлаганите от правителството масови съкращения в завода, каза още той.

Тази сутрин енергийният министър Делян Добрев заяви, че "структурни промени със сигурност трябва да има. Дружеството не може да съществува с този брой на работещите". Добрев обясни и че ще говорят със синдикатите освобождаваните да бъдат наемани в програмите за заетост при министър Тотю Младенов. Такова преструктуриране трябва да се извърши, тъй като иначе няма да можем да спасим дружеството от несъстоятелност и заплати няма да има, каза Делян Добрев, цитиран от БГНЕС.

Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол вчера прекрати процедурата за приватизация на "ВМЗ Сопот". Единственият кандидат "Емко" ЕООД е внесъл обвързващата оферта за завода, но не е внесъл нужния депозит. Изпълнителният директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов обясни, че да се плати депозитът за участие от 3 млн. евро е задължително условие за продължаване, а и за отваряне на офертата. Така да бъде прекратена процедурата е била единствената законова възможност пред агенцията.

В петък се очакваше фирмата ЕМКО да внесе опознавателна оферта за покупката на завода, но срокът беше удължен до 15 часа вчера. Срокът за подаване на обвързваща оферта в конкурсната процедура за продажбата на 118 000 000 броя акции, представляващи 100% от капитала на "ВМЗ" ЕАД, Сопот беше удължен за пореден път до 15.00 часа на 14 януари 2013г.

Миналата седмица пък във връзка с направените изненадващи предложения от кандидат купувача, президентът на КНСБ Пламен Димитров проведе разговор с енергийния министър Делян Добрев, който категорично заяви, че Стратегията за приватизация на "Вазовските машиностроителни заводи" ще се прилага и е в действие, с което ще се гарантира изпълнението на заложените в стратегията социални ангажименти.

Заводът дължи две заплати и два аванса на работещите, а след 14 януари задълженията ще се увеличат с още един аванс. Работниците, които живеят в общежитията към завода, не могат да си платят наема за една стая и тоалетна. Единственото, което се постигна след многохилядните им протести с възгласи "Гладни сме!", "Заедно сме силни, бутаме правителства" е, че авансът за октомври и остатъкът от заплатата за септември, които оръжейниците получиха преди Коледа, бяха прибрани от банките за погасяване на кредити и сметки за ток и вода. Наемът, който плащат е 100 лева, като често в тази стая живее цяло семейство с дете. Хората са обезверени, защото не могат да си платят и тези 100 лева. Заводът също не опрощава този наем, защото пък общежитието, ако не събере наем от живущите, не може да плати тока и той ще бъде спрян. Те са благодарни за помощите на хора и синдикати за празниците, но това не може да компенсира липсата на заплати.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички