ЕП решава за АСТА до лятото


ЕП решава за АСТА до лятото
Снимка:

590

Европейският парламент ще вземе решението си за АСТА до лятото.

Това обяви Ивайло Калфин по време на обществено обсъждане, организирано от него и холандския евродепутат Мариете Шааке (АЛДЕ) в Европейския парламент в Брюксел на 11 април, съобщават от пресофиса на евродепутата.

Калфин подчерта, че след отказа на парламента да сезира Съда на Европейските общости, евродепутатите ще са готови да се произнесат в близките месеци.

Стана ясно още, че една от основните парламентарни комисии - за промишленост изследвания и енергетика на която Калфин е член, ще даде препоръка споразумението да бъде отхвърлено.

Европейското право дава на депутатите последната дума за това дали споразумението да се прилага в Европа.

АСТА беше договорена при затворени врати и заобикаляйки заинтересованите страни включително тези, които защитават правата на потребителите. Сега сме във фазата, в която парламентът има думата и ние няма да си позволим да действаме, без да чуем всички страни, каза Калфин.

Той заяви, че интернет не само килобайти и пренос на информация, средство за комуникация, предоставящо повече възможности за хората и за бизнеса, затова когато се пишат закони, това трябва да става така, че да се засилват, а не ограничават тези права и възможности.

АСТА може да отговаря правно на европейското законодателство, но морално - тя не съответства на европейските ценности, заяви професор Джулиан Киндерлерер, член на комисията по етика в науката и технологиите, която съветва президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

На изслушването, организирано от Калфин и Шааке, стана ясно, че и Съветът на Европа има много резерви към споразумението.

АСТА създава директни рискове от полицейщина, нарушаване на свободата на изразяване, на личен живот", подчерта представителят на съвета Ян Малиновски. Той заяви,че "целта на едно законодателство не бива да защитава остарели бизнесмодели и да препятства развитието.

На конференцията бяха представени и десет неправителствени и браншови организации като "Амнести интернешънъл", "Репортери без граници", "Охфам" и "Артикъл19". Техните представители изложиха различни рискове за основните права и за бизнеса, ако АСТА влезе в сила.

Сред тях са свободата на словото, защитата на личните данни, достъпа до честно правораздаване. Криминализирането на нарушенията на интелектуалната собственост и изместването на отговорността към доставчика на данни ще ги направи склонни да се презастраховат за сметка на основните права, предупреди Мриане Молман от "Амнести интернешънъл".

Представителите на интернет бизнеса изразиха опасения че рискът от глоби доведе до блокиране онлайн пазара за дребния бизнес който е основен създател на иновативно съдържание.

По време на изслушването, на което присъстваха над 200 души и което беше излъчвано директно в интернет, беше представено проучване, което показва, че развлекателната индустрия не само не е в упадък заради нарушаването на правата за интелектуална собственост, а е във възход като приходи, така и като произведено съдържание.

 

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички