Facebook и Google отнесоха глоба за политическа агитация


Facebook и Google отнесоха глоба за политическа агитация
Снимка: Getty Images/Guliver

2272

Американските технологични гиганти Facebook и Google са се съгласили да платят общо 455 хиляди долара за урегулиране на претенциите на щата Вашингтон, засягащи събирането на информация за политическа агитация в интернет. Това се казва в изявление на главния прокурор на щата Боб Фъргюсън, предаде БГНЕС.

От него става ясно, че Google ще плати 217 хиляди долара, а Facebook - 238 хиляди долара. Главният прокурор на щата уточни, че през юни срещу компаниите са заведени дела. Те са обвинени в нарушаване на щатските закони, които предвиждат събиране, запазване и публикуване на информация за тези, които поръчват политическа реклама на интернет ресурсите. Google и Facebook не са правили това най-малкото от 2013 г.

"Дали сте вестник в малко градче или голяма корпорация, законите на Вашингтон за разкриване на информацията за политическа реклама се разпространяват върху всички“, подчертава Фъргюсън.

В неговото изявление се цитиран данни, според които през последното десетилетие в щата Вашингтон кандидатите за изборите на различни нива са публикували агитационни материали, за които са платили на Google 1,5 милиона долара, а на Facebook - 5,1 милиона долара. Компаниите не са могли да предоставят изчерпваща информация за това от кого са дошли парите.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички