Facebook - кокаин за мозъка


Facebook - кокаин за мозъка
Снимка:

4815

Въздействието на Facebook върху мозъка наподобява това на някои наркотици, например кокаин. Това са установили учени от Калифорнийския университет, цитирани от в. Metro. 

Екипът на Офир Тюрел проследил мозъчните реакции на 20 доброволци и установи, че кортико-стриаталната система, свързана с пристрастяването към наркотиците, се задейства и когато им бъдат показани снимки, свързани с Facebook.

Доброволци, които са потребители на социалната мрежа, трябвало да натискат бутони, когато съзрат изображения, свързани с Facebook.

"Участниците реагираха по-бързо на тези образи, отколкото на пътните знаци, които им бяха показвани. Това е много плашещо, като си помислим, че много шофьори реагират на Facebook посланията на своето мобилно устройство с предимство, преди да се съобразят с пътната обстановка, когато са в движение!", коментира Тюрел.

Според някои статистически данни около 11% от населението страда от пристрастеност към новите технологии. Все пак добрата новина е, че това състояние се лекува далеч по-лесно от наркотичната зависимост.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички