Facebook спира да използва Flash за видеата


Facebook спира да използва Flash за видеата
Снимка:

2131

Facebook спира използването на Flash на Adobe за показване на видеоклипове в социалната мрежа, пише BBC News. Засега сайтът ще продължи да използва Flash за игри, но търси начини да промени и това.

Платформата е сред многото, които се отказаха от Flash. Смята се, че програмата носи рискове за сигурността, тъй като пропуските в нея често са врата за киберкрадци.

Даниел Боулиг, програмист във Facebook, казва, че преминаването към HTML5 e помогнало на компанията да ускори разработването на системата ѝ за работа с видео. HTML е базовият компютърен език, който стои в основата на глобалната мрежа. Специалистът допълва, че видео плейърът HTML5 функционира значително по-добре с приложения като четците за екрани, които се използват от хора със зрителни увреждания, например.

Боулиг посочва, че HTML5 плейърът е бил въведен преди известно време за малък брой членове на Facebook. Стартът не е бил едновременен за всички потребители, тъй като е имало проблеми. “Забелязахме, че голяма част от по-старите браузъри функционират по-лошо с HTML5 плейъра, отколкото със стария Flash плейър,” казва той. “Наблюдавахме повече грешки, по-дълго време за зареждане и по-негативно преживяване като цяло.”

Facebook е използвал двата плейъра едновременно, докато се изчистят грешките. Стабилността на новия видео плейър в момента е убедила социалната компания да го въведе като плейър по подразбиране.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички