Facebook създава карти на населени места чрез изкуствен интелект


Facebook създава карти на населени места чрез изкуствен интелект
Снимка: iStock/Guliver

2703

Facebook прилага компютърната си мощ, за да създава карти, които показват местоживеенето на хората и връзката му с качеството на интернет връзките. Картите трябва да помогнат на компанията да установи какъв вид свързаност ще бъде най-ефективна за десетте процента от световното население, които все още не разполагат в интернет достъп, пише The Verge.

Проектът е част от инициативата Internet.org, която предвижда използване на дрони, сателити и лазери за доставяне на интернет в отдалечени региони и развиващи се държави. Детайлните карти помагат на Facebook да определи дали Wi-Fi мрежи или клетъчни технологии ще бъдат по-добро решение, за да могат хората да се включат в глобалната мрежа и, разбира се, да се регистрират в социалната мрежа.

За да произведе картите, дивизията Connectivity Labs на Facebook работи съвместно с отдела за обработване и анализ на данни, с инфраструктурното подразделение и с дивизиите за машинно учене и изкуствен интелект. Заедно екипите анализират изображения от 20 държави, покриващи 21.6 милиона квадратни километра - информация, равняваща се на 350 терабайта. Служейки си със съчетание от техники за компютърно зрение, включително машината за идентифициране на лица в снимки, експертите са в състояние да разпознаят изградените от хора структури. Компанията подчертава, че не използва фотографии от социалната си мрежа. След като идентифицират структурите, екипите използват статистически данни, за да нанесат на картите разпределението на хората в населените места.

Facebook заявява, че ще направи данните достояние на широката публика по-късно тази година. “Смятаме, че тези информация има много повече значими приложения, каквито са социо-икономическите изследвания и оценката на риска при природни бедствия,” се казва в изявление на Facebook.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички