Фантастика или реалност?


Фантастика или реалност?
Снимка:

2363

Фантастичните филми и романи от години ни засипват с обещания за супер изобретения, технологии, разработки. Показват ни куп хубави неща, които можем в най-скоро време да очакваме – летящи скейтборди, роботи със съзнание, екскурзия до Луната, мисии на астероид и какво ли още не.

Е, все още не можем да планираме уикенд до Луната или посещение на комета, просто защото тези прогнози и обещания не са се сбъднали. За да ни напомнят за това, което на този етап не сме получили, но ни е обещавано от фантастичните книги и филми, mashable.com са съставили своеобразна класация на нещата от бъдещето, които все още нямаме.

1. База на Луната

Луноходи имаме и сега, но друго си е човечеството да разполага с една цяла лунна база в негова полза. Това е една често експлоатирана тема, която ни дава много надежди. Дори за преселение на нашия естествен спътник. Периодично се появяват съобщения за това, че скоро ще бъде построена база на Луната, цели градове, колонии, със специални сектори за производство на храна и питейна вода. Досега обаче нищо подобно не се е случило.

2. Летящи автомобили

Летящите автомобили може би не трябва да попадат в тази класация, тъй като вече има изобретени и чудесно функциониращи такива машини. Те обаче са единици, твърде скъпи са, а и сме съвсем далеч от масовото им внедряване в нашето ежедневие. Перспективата иначе е чудесна – с летящите коли ще можем да се преборим с чудовищните задръствания, които са истински бич за големите градове.

3. Безсмъртие

Цел, към която хората се стремят откакто свят светува. Досега – безуспешно. Към момента никой не е успял да постигне безсмъртие. Единственият научен успех в тази насока е запазването на група човешки клетки живи в продължение на десетилетия, а по-конкретно 60 години. За съжаление става дума за ракови клетки. Т.нар. HeLa клетки са самостоятелна клетъчна формация, получена от туморно образувание на човек през 1951 г. До ден днешен те продължават да се делят. Учените смятат, че щом те могат да оцелеят толкова дълго самостоятелно, не е далече и моментът, когато ще може да се съхрани здраво и нерушащо се цяло човешко тяло. Постигането на безсмъртие обаче би могло да бъде сериозен проблем за планетата, тъй като ще се стигне до свръхнаселеност, която вероятно ще доведе до пълно опустошение.

4. Съзнателни роботи

Подобна перспектива е представена във филми като „Изкуствен интелект“. Засега в нашето ежедневие не се радваме на роботи със съзнание, подобно на нашето. Това обаче може и да е за добре, като се има предвид, че повечето подобни фантастични истории завършват с бунт на машините срещу хората. Така че, въпреки съблазнителната идея, по-добре учените да не се трудят много в тази насока.

5. Телепортация

Телепортацията на хора и предмети стана особено популярна с незабравимия „Седморката на Блейк“ от нетолкова близкото вече минало. Досега обаче реален успех в това начинание няма. Идеята е много примамлива, защото, ако можехме да се телепортираме, нямаше да имаме нужда от никакви превозни средства, за да се преместим от едно място на друго. За съжаление от всички фантастични идеи в тази класация тази е най-малко вероятно да бъде изпълнена в скоро време.

6. Осъществяване на връзка с извънземна цивилизация

Тук перспективата също не е много добра при евентуално реализиране на идеята. В повечето книги и филми извънземните са враждебно настроени и искат да заличат човечеството от лицето на планетата Земя. Междувременно може би не сме съвсем прави, оставяйки тази точка в списъка на mashable.com. Възможно е връзка с извънземни същества вече да е осъществена, но да се пази в тайна от обществото, смятат някои. Освен това периодично се появява информация за открити скелети или мумии, които е вероятно да са принадлежали на представители на неземна цивилизация. Има и твърдения на хора, че са се срещали с извънземни същества или са били отвличани от НЛО. Дали са истина те обаче, категорично потвърждение няма.

7. Лек за обикновена настинка

Това със сигурност не е толкова вълнуващо, колкото срещата с извънземни, но е сериозен проблем, за който всеки от нас би искал да има решение. Би било много хубаво още при първите признаци на настинка да можем да глътнем вълшебно хапче и всички симптоми да изчезнат като с магическа пръчка. За съжаление не разполагаме с такова лекарство и всички подсмърчаме и кашляме около седмица, когато ни пипне неприятната болест.

8. Лъскави едноцветни костюми

Това да ви звучи познато? Припомнете си – всички герои от филми, посветени на бъдещето, са облечени в едни и същи едноцветни, обикновено лъскави, костюми. Наличието на такова облекло за всички хора по света би било много полезно – представете си колко време и пари могат да се спестят, ако всички ходехме с едни и същи дрехи. Но пък може би така щяха да изчезнат индивидуалността и желанието за екстравагантности и щеше да ни обхване повсеместна скука.

9. Храна на таблетки

С някаква подобна форма на храна разполагат единствено астронавтите. За нас остава „неудоволствието“ да консумираме храните такива, каквито ги познаваме – ароматни, обемисти, хрупкави или меки, печени или сурови. Не би било лошо обаче да може да не губим толкова време за хранене, а просто да изпием едно хапче и то да ни предостави необходимите ни хранителни вещества. Представете си обаче до какво би довела тази промяна – щяха да фалират всички ресторанти, магазини, производители на хранителни продукти, селски стопанства и т.н. Може би още не сме готови за такава промяна...

Анна Маринова

 

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички