Франция и Германия готвят нов план за данъчно облагане на интернет компаниите


Франция и Германия готвят нов план за данъчно облагане на интернет компаниите
Снимка: Getty Images / Guliver

2662

Франция и Германия възнамеряват да прокарат нова идея за облагане на интернет гигантите в ЕС, които трябва да плащат "справедлив принос" във всяка страна, където печелят пари, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер, предаде БГНЕС.

"Ще представим нов план заедно с нашите германски партньори на следващата среща на министрите на финансите в Талин в средата на септември", каза той, добавяйки, че мярката ще засегне технологични компании като Google, Apple, Facebook и Amazon.

"Предлагаме приходите на тези големи фирми да се приемат като отправна точка, за да се определи ниво на данък, така че тези компании да плащат там, където правят пари", посочи министърът. Той припомни, че подобни предложения вече са направени на равнище ЕС, както и пред Организацията за икономическо развитие и сътрудничество, но без успех.

Интернет компаниите влязоха в противоречия с Европейския съюз заради обвинения, че използват сложни фискални маневри, за да декларират печалбите си в страните с най-ниски данъчни ставки, дори когато те са спечелени другаде в блока.

Коментарите на Льо Мер идват, след като наскоро Google избегна плащане на данъци в размер на 1,155 милиарда евро, искани от френската хазна, след като съдът обяви, че ирландското дъщерно дружество на американската компания не е данъчно задължено във Франция.

Френският президент Еманюел Макрон обеща да се справи с укриването на данъци от американските интернет гиганти по време на предизборната си кампания.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички