Франция поиска Google да плати 1,6 млрд. евро данъци


Франция поиска Google да плати 1,6 млрд. евро данъци
Снимка: Getty Images

2001

Френските данъчни власти са поискали американската компания Google да плати 1,6 млрд. евро. Става дума за данъчни задължения на компанията пред френската хазна. През юни 2011г. френската полиция проведе няколко обиска в парижкото представителство на компанията.

Министерството на финансите на Франция отказа да потвърди тези данни. Въпреки това, коментирайки в началото на февруари ситуацията, френският министър на финансите Мишел Сапен заяви, че "е малко вероятно френските власти да сключат споразумение с Google, каквото беше направено във Великобритания”, съобщава ТАСС.

На острова Google се съгласи да плати 130 милиона паунда (172 милиона евро) като обезщетение за данъчни задължения.

В момента ЕК провежда разследване по отношение на транснационалните корпорации по подозрение за укриване на данъци.

Много компании от Силиконовата долина, сред които Facebook, Google и Amazon понасят критики за това, че предполагаемо използват сложни схеми за занижаване на корпоративното облагане.

Скоро стана ясно, че от Facebook са платили около 4% корпоративни данъци в световен мащаб през 2014 г. Социалната мрежа през 2014 г. се отчита със 123 милиона долара на данъчните институции извън САЩ, въпреки печалби от над 3,4 милиарда през същата година.

Според числата, които могат да бъдат открити в данни от американските фондови борси, Facebook плаща 3,6% корпоративен данък в световен мащаб. Във Великобритания облагането за големия бизнес е 21%. В момента на Острова и в други европейски страни тече скандал, провокиран от данъчна оценка на Google, след която беше отсъдено технологичният гигант да върне 130 милиона паунда в неплатени такси от 2005 година насам.

Google вече се съгласи през декември да плати 318 милиона евро на Италия, след като бе разследвана за укриване на данъци. Очаква се това да стане прецедент и за други страни, обвиняващи корпорацията в укриване на данъци.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички