Германци правят екран за 3D филми без очила


Германци правят екран за 3D филми без очила
Снимка: Getty Images

2183

Изследователи от Дрезден, Германия са разработили антирефлексни покрития, които почти не пропускат светлина, пише Ingenieur.de. Изобретението ще направи възможно създаването на екрани, които показват триизмерни изображения, без да са необходими очила.

Компанията SeeReal Technologies от години работи върху конструирането на холографски екрани. Те показват триизмерни обекти, които понякога дори изглежда, че излизат от екрана и то без 3D очила. Сега усилията на инженерите са подпомогнати от изобретено от Института “Фрауенхофер” антирефлексно покритие, което значително подобрява ефективното използване на светлината. Без това покритие 90 процента от светлината се губят. Благодарение на откритието интензитета на лазерните лъчи, използвани за холографските изображения, може да бъде драстично намален.

Задната част на холографския екран се осветява с лазер, които трябва да обхване цялата повърхност. Това се постига с големи лещи, които правят невъзможно конструирането на плоски екрани, с каквито вече сме свикнали. Германските инженери обаче търсят ново решение. Те насочват лазерния лъч под съвсем малък ъгъл - пет градуса, върху стъкло. Подобно на сенките, които променят големината си, когато слънцето залязва и лъчите му падат косо, диаметърът на лазерния лъч нараства при преминаването през стъклото. От една малка точка се получава удължена елипса, а от нея кръг, който е достатъчно голям, за да освети цялата задна част на екрана.

Новото антирефлексно покритие увеличава количеството на пренесената светлина. То обаче трябва да се нанесе с изключителна прецизност върху цялата площ, като всеки слой е съвсем тънък - само няколко нанометра. Ако стъклото, например, е с размери на футболно игрище, то покритието не трябва да е по-дебело от една стотна от дебелината на човешки косъм. Сега изследователите са изправени пред предизвикателството да нанесат достатъчно тънко покритие за екран с площ един квадратен метър.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички