Година по-късно: Кой всъщност бе Стив Джобс


Година по-късно: Кой всъщност бе Стив Джобс
Снимка:

48417

На днешния ден преди точно година светът се прости с основателя на Епъл Стив Джобс. Един от гениите на нашето време не успя да пребори рака и почина в родния си дом в Калифорния. В същия миг светът се впусна да го възхваля с различни термини: Гениален. Фантастичен. Съвременен Томас Едисон.

Кратки биографии и видео клипове, фокусирани върху начина, по който е водил мобилната и компютърна революция, преобърнаха музикалната индустрия в iTunes, а Pixar промени начина, по който се правят филми. Учените започнаха да се чудят на неговия брилянтен и мистичен начин на създаването на продуктите на Епъл и предвиждането на търсенето на продуктите, преди те да се появят на пазара.

Фенове запалиха свещи пред магазини на Епъл по целия свят, а повече от един милион пратиха посвещения и благодарствени послания на уебсайта на компанията.


12 месеца след това, заедно с нашумелите книги за живота и кариерата на съвременния Томас Едисон, славата му се разпространи още повече. Никой не се е запитал за земетръсните влияния на компютрите и нашата информационна култура. Появи се по-пълен портрет на Стив Джобс, който го представя като безчувствена и контролираща личност.

Всички знаят, че създателят на Епъл е имал груба страна и това е отчасти, защото така се получава по-добра история, отколкото да се разкаже за човека Стив, казва Кен Сегал, автор на „Невероятно просто: Манията, която задвижи успеха на Епъл”.

„Откакто Епъл е най-обсъжданата компания на планетата, има един тон писатели, които чакат да се появи нов ъгъл, нова страна на историята”, добавя Сегал и допълва: „След всички прояви на почит, не е изненадващо, че се появат и все повече негативни статии”.

Книгата

Деветнайсет дни след смъртта на Джобс, излезе дългоочакваната му биография от Уолтър Исаксон, която стана веднага най-продаваната книга в страната. В „Стийв Джобс” е изработен завладяващ разказ за това как е избутал борещата се компания за десетилетие, заедно със сътрудника си Стийв Возняк, и след това се завръща към края на 90-те, за да започне един от най-триумфалните американски бизнес начинания.

Много от страниците обаче са заети с негативните му черти – груб, с жестоко отношение, сложна фигура, която може да вдъхновява хората и в следващата минута да ги унижи. Според книгата Стив е мъмрил остро подчинените си, чиято работа не е харесвал и е бил всеизвестен с трудността да му се угоди. За него останалите са били или брилянтни, или “shit”.

Когато е бил млад, Джобс е изоставил бременната си приятелка, а в последствие е бил студен и дистанциран баща на дъщеря си Лиса. Друга особено коравосърдечна част е, когато е отказал да даде акции на един от най-ранните си подчинени, дори след като са се застъпили за него.

„Това, което книгата на Исаксон направи, е да пробие дупка в разпространения образ на Стив”, казва Адам Лашински, редактор на Fortune и автор на “Inside Apple: How America’s most admired and secretive company really works”. Благодарение на Исаксон „хората получиха по-пълна представа за това кой наистина беше”, добавя Лашински, и продължава: „не мисля, че така се променя мнението на някой относно постиженията на Стийв. Може само да промени гледната точка за личността му”.

Засилват се паралелите между находчивите иновации и образа на взискателен и неприятен човек.

„Височината му е по-голяма от всякога. Никой не отрича брилянтността и наследството му”, казва Лендър Кахни, редактор и издател на Cult of Mac, а и също така автор на Inside Steve’s Brain”.

Въпреки това, върху неговата личност и методи, беше хвърлена нова светлина, благодарение на книгата на Исаксон. „Всички знаеха, че беше взискателен, но неговата жестокост и неотсъпчивост, липсата му на чувство за хумор, преследването на корпоративно съвършенство, не бяха толкова разпространени. Със сигурност не се харесва на някои хора, а други виждат живота му като предупреждение. Мисля, че е урок как да не отдаваш целия си живот на работата”.

Това раздвоение беше подсилено през юли, когато списание Wired публикува статия озаглавена „Наистина ли искате да бъдете като Стив Джобс?”, заедно с негово изображение, към което са прибавили едновременно ангелски ореол и дяволски рога. В статията се твърди, че Джобс е създал два лагера хора: едни, които искат да последват характерния му груб бизнес стил, и други, които ги е отблъснал провалът му на баща и човек.

„Всъщност историята на живота му стана като странен виц на Свещеното Писание за предприемачите, евангелие и анти-евангелие в същото време”, казва статия на Бен Аустън, „за някои историята разкри важността на решителното преследване на целите, без значение какви са последиците, но за други е разказ за мъж, който промени света с цената на дистанция от всички около него”.

Епъл след Стив

Някои отбелязват, че за последната година цената на акциите му е с $300 по-висока и Епъл сега е най-ценната компания в света, намалявайки завещанието на Джобс. Ако  е бил толкова ценен, защо се оправят по-добре без него?

Други казват, че растящият успех на Епъл се дължи на бизнес репутацията на Стив, защото компанията се е ръководила от подбран екип, който все още пуска продукти, най-вече третото поколение iPad и iPhone 5, в чието проектиране участва самият той.

„Трудно е да се поспори, че страхотното финансово представяне на Епъл намалява значението на Стив. Безспорно е, че всичко, което сме видяли досега, е с емблемата на Стив”, казва Сегал, „следващата една или две години ще са интересно време за наблюдение на компанията, тъй като влиянието на Джобс ще е останало в миналото”.

Въпросът сега е за зле поставените карти на Епъл, които замениха Google Maps, като система за подразбиране на iOS 6, новата мобилна операционна система на Епъл. Главният изпълнителен директор Том Кук издаде рядко публично извинение последния месец за картите, които са разместени и имат някои грешно обозначени улици и забележителности.

Някои специалисти се оплакаха, че перфекционистът Стив никога не би допуснал подобна грешка.

Сегал не мисли, че фиаското с картите ще има отражение върху наследството на Стив така или иначе.

„Не мисля, че някой може да заключи, че Стив щеше да вземе различно решение за картите, но също така не смятам, че щеше и толкова да се извинява и обяснява, като Тим Кук в отвореното му писмо. Представям си как би направил нещо подобно на реакцията на забраната на Епъл Флаш. Разбира се, има голяма разлика, тъй като Google Maps има много поддръжници, докато Флаш имаше повече противници”.

Ако Стив Джобс се помни след десетилетия, то ще е като човека изобретил iPod, iPhone и iPad, а не с характера си. На някого пука ли му, че Александър Греъм Бел е бил ексцентричен и чудат?

"Сред служителите на Епъл репутацията му не се е променила ни най-малко. Може би даже се е издигнал още в очите им”, добавя Лашински.

„Историята има тенденцията да прощава слабите места и да признава постиженията. Когато Джобс умря, той бе сравнен с Едисон и Хенри Форд. Не знам какво ще е мястото му в историята след 30, 40, 50 години. Една година определено не е достатъчна, за да се прецени”.

Brandyn Grigs, CNN

Редактор: Ивайло Кючуков

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички