Google отрече обвиненията на ЕК за злоупотреба с монополно положение


Google отрече обвиненията на ЕК за злоупотреба с монополно положение
Снимка: Getty Images

2645

Корпорацията Google отхвърли обвиненията на Европейската комисия за злоупотреба с монополно положение на пазара на приложения за мобилни устройства, които използват операционната система Android.

Заявление в този смисъл е направил старшият вицепрезидент на Google по юридическите въпроси Кент Уокър, цитиран в официалния блог на компанията, предаде БГНЕС.

„През април Европейската комисия (ЕК) излезе със заявление, в което изрази безпокойство доколко системата Android е съвместима с различни от нея системи, и как ние разпространяваме нашите приложения.

Днес изпратихме отговор, в който показваме как системата Android дава възможност да се спазва баланса на интересите на клиентите, разработчиците, производителите и операторите на мобилните мрежи. Android не ограничи конкуренцията в Европа, а обратно – разшири я”, подчертава той.

На 20 април властите на Европейския съюз официално предявиха на американската компания обвинения за нарушаване на антимонополното законодателство в Европа. По данни на регулаторите в ЕС, Google иска от производителите на смартфони с операционната система Android да качват предварително приложенията на американската корпорация (браузъра Chrome, Google Search, картите Google Maps и други програми), както и да бъдат направени приложения по подразбиране.

Според Маргрет Вестагер, която е еврокомисар по конкуренцията, поведението на Google лишава потребителите от големина на избора на мобилни приложения и услуги, както и създава пречки за иновации.

По-рано Вестагер е обявявала, че глобата за Google в ЕС може да достигне 7,4 милиарда щатски долара или около 19% от нейната печалба в европейските страни за 2015 година.

Според Уокър твърдението на ЕК се основава на идеята, че Android не се конкурира с Apple и тази идея не отговаря на истината.

Според представителя на Google ЕК не дооценява „опасността от „фрагментиране на мобилната екосистема”. Именно затова системата не трябва да е толкова открита и гъвкава, за да не може всеки производител да я приспособява към себе си, което би довело до рискове за разработчиците, които ще трябва да правят множество версии на приложенията за една и съща операционна система.

От Google не са съгласни и с твърдението на ЕК, че не трябва да се предлагат приложения на Google в пакет. „Никой от производителите не е длъжен да качва приложения на Google на телефоните с Android, отбелязва Уокър.

Днес на базата на Android работят над 24 хиляди вида устройства от над 1,3 хиляди марки.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички