Google работи за американското правителство?


Google работи за американското правителство?
Снимка:

575

Компанията Google работи за Държавния департамент на САЩ. Такова твърдение прави в новата си книга Джулиан Асандж, създателят на Wikileaks.

Асандж стигнал до този извод след срещата на президента на Google Ерик Шмидт с членове на борда на директорите на компанията през юни 2011 г. На срещата, провела се във Великобритания, присъствали някои си Лайза Шийлдс и Скот Малкъмсън, дипломатически емисари на Вашингтон, предаде БГНЕС.

В книгата си Асандж предава в подробности състоялия се разговор, без да е ясно как се е снабдил с тях. "В един момент осъзнах, че Ерик Шмидт работи за правителството на САЩ. Лично мен ме посетиха хора, уж от Google, но всъщност те бяха една четвърт", а останалите три четвърти си бяха хора на Държавния департамент", пише Асандж.

В творбата си австралиецът застъпва тезата, че Google предоставя на ФБР и ЦРУ почти неограничен достъп до електронните писма на ползвателите на най-голямата търсачка. "Това не може да стане без нареждането на прокуратурата на САЩ или съдебно разрешение", отбелязва основателят на Wikileaks.

Книгата на Асандж е с многозначителното заглавие "Как Google откри Wikileaks. Творбата ще излезе първо на испански език под шапката на издателство "Клаве интелектуал". Премиерата е на 1 декември в Мадрид, като 43-годишният Асандж няма да присъства лично, но ще отговаря на въпроси чрез видеовръзка.

Вече трета година Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, което не може да напусне, тъй като ще бъде арестуван и предаден на Швеция, за да отговаря по обвинения в изнасилване на две жени през 2010 г. Наскоро еквадорските власти удължиха безсрочно предоставеното на Асандж политическо убежище.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички