Google ще произвежда собствена марка телефони


Google ще произвежда собствена марка телефони
Снимка:

2692

Google планира да пусне на пазара собственa марка телефони, съобщава The Telegraph.

Не е тайна, че Google има амбиции да атакува пазара на смартфони. Пускането на телефон с тяхна собствена марка ще постави технологичния гигант в пряка конкуренция с лидера на пазара Apple.

Всъщност Google вече е на пазара на "умните" телефони, но индиректно, чрез разработената от тях операционна система Android, която се ползва от 4 от всеки 5 телефона по света. Освен това предоставя лиценз за изработка на телефони с марката Google Nexus, на партньорските компании LG и Huawei. Към момента компанията не се е ангажирала със самото производство на телефоните, а се концентрира върху разработката на свободен софтуер за телефонните устройства.

Скоро това може да се промени. Новото устройство ще се появи на пазара до края на тази година и ще позволи на компанията да контролира използването на тяхната операционна система, както и предлагането на допълнителните услуги като Google търсачка, Google Play store и всички останали приложения, които са включени по подразбиране в софтуера. 

Въпреки че в публичното пространство Google си остават най-известни с разработката на софтуер, компанията е предприела крачки за разширяване на дейността си и в посока на хардуерните разработки. Това стана ясно, след като по-рано тази година беше нает бившият президент на Motorola –Рик Остерлох, който оглави новия отдел за разработка на хардуер, както и пускането на пазара на таблет с марка Nexus, лаптоп Google Chromebook и други подобни джаджи.

„Компанията няма да спре да инвестира усилия и средства в телефони, но планът засега е да продължим да работим с външни производители. Освен това, няма да прекратяваме партньорските отношения с производителите на смартфоните с марка Nexus. Tази година те ще се правят от тайванската компания HTC”, казва изпълнителният директор Сундар Пичай. 

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички