Готови, старт!


Готови, старт!
Снимка:

1502

Може би се чудите каква е тайната на успеха, промяната, добрия живот, сбъдването на мечите? Няма Тайна, Тя си Ти!

Ако се вгледате в някои от най-големите компании – Епъл, Майкрософт, Дел, Амазон, ще видите, че всички са започнали от идеята на неколцина луди момчета, прекъснали образованието си, за да сбъднат мечтата си. Това са хора, които са останали мотивирани, въпреки че всички са ги мислили за глупаци. И са продължили докрай! Можете ли и вие така?

Готови, старт!

Криза е. Съкратиха ви и не може да си намерите работа. Или може би ви намалиха заплатата. А вероятно не са, но не харесвате сегашната си работа. Може би още сте на работа и я обичате, но не са ви вдигали заплатата от години. А вероятно всичко е наред, ама така ви е втръснало, а търсенето на мечтаната работа буксува...

Има решение на всичките тези проблеми – да работите за себе си. Просто открийте в какво сте добри и действайте! А кога е най-добрият момент? Той винаги е СЕГА!

СтИскам

Вечно се оплакваме, вечно сме недоволни, все виним някой за съдбата си... Няма работа, няма възможности, няма радост. Няма го АЗ-а.

От теб зависи – или стискаш или искаш. Изборът да работиш за някого или за себе си е твой.

Човекът с "мислене на служител" е този, който стои комфортно на стола си и гледа голямата игра пред себе си, чудейки се какво е чуството да я играеш. Предприемачът се впуска в предизвикателството и играе докрай. Истинският бизнес човек счита настоящия момент за правилното време и търси начини, за да го превърне в наистина такова.

Всъщност комфортът е един от най-големите врагове на успеха.

Това състояние, независимо колко спокойни и доволни се чувстваме, ни отдалечава от успехите, убеден е Браян Трейси, един от най-великите мотивационни консултанти на нашето време.

Старите начини на действие в един момент спират да бъдат адекватни и не водят до желаните резултати. В този момент трябва да започнем да се променяме, съветва мотиваторът.

Но преди това трябва да ремонтираме мисленето си...Завиждаме, вместо да вземем пример. Рушим, вместо да градим. Живеем с малки заплати, но мълчим. Искаме да бъдем велики, но пълзим! Мечтаем, но отлагаме, отлагаме и забравяме, забравяме и остаряваме, остаряваме и съжаляваме, съжаляваме, че само мечтаем...

Да бъдеш или да не бъдеш?

Това не е въпросът. Истинският предприемач иска и става такъв. Той е уверен, мечтае смело, сбъдва идеите си с размах и не спира да търси промяна.

Само собственото ти желание и мотивация могат да те водят напред.

У нас има ред програми, фондации, курсове, конкурси и т.н. за стимулиране и подпомагане на стартирането на бизнес. Младите ни предприемачи обаче съвсем не са много. Придобитото знание, съвети и дори налични стартови финанси, не са достатъчни, за да сбъднат един проект, ако идеологът му не е запленен от него или пък е движен само от печалбата, която очаква да му донесе.

Явно ни липсва хъс - избираме скучния комфорт и финансовата сигурност пред емоцията.

А личната мотивация е най-важната основа за успешен старт, категорични са повечето действащи предприемачи (71%), според неотдавнашно проучване на небанката Кредитекс&ХипоКредит. Много по-малко значение имат подкрепата на близките и образованието.

69% от младите българи предпочитат работата им да бъде по-скоро добре платена, отколкото интересна, а 21% не биха работили въобще, ако имат достатъчно пари, твърдят социолозите на Сова Харис.

Данните показват, че за мнозинството от младежите "успех в живота" означава преди всичко спечелване на богатство.

Тъжно е да се заключи, но очевидно не играта, а парите движат нещата при младите. Разбира се, има и изключения. В Еxpert.bg сме писали не за едно или две такива. По-долу ще споделим философията на няколко успешни млади българи, избрали да се борят в България пред Терминал 1 и 2.

Не просто нюх, а усещане за нужда

По данни на Кредитекс&ХипоКредит за 64% на сто от предприемачите, нюхът бил най-важен за стартиране на бизнес, а 40% отдават значение на яхването на вълната. Но нюх за какво? За нужда, разбира се.

Без да сте полезни, пари няма да правите. Тривиално, но вярно!

"Когато създавате нещо ново, нека водещо бъде желанието да създадете нещо полезно и да решите нечий проблем. Това е в основата да имате и успешен продукт", категоричен е Иван Анев, един от създателите на образователния проект Изпитай ме.

"Всеки човек има талант и потенциал да направи всичко, което пожелае. Удовлетвореността му е много по-голяма, когото вложените усилия носят ползи, не само за него, но и за другите", казва Гергана, част от екипа на амбициозни млади велокуриери, които кръстосват София.

"Възхищавам се на хората, които вярват в една идея и я отстояват, заради самата нея, а не заради потенциалните финансови перспективи. Такива предприемачи не продават при първа възможност, а развиват и градят", казва Александър Китов от Бетахаус София. Фирмата се опитва да наложи споделеното офис пространство в България.

Любов, смелост, фокус, забавление

"Разберете сами за себе си какво обичате да правите и имайте смелост да го изберете пред другите възможности, които ви се предоставят. Изберете потенциала на един проект пред моментната му финансова облага и сигурност. Много е трудно, но пък само така се раждат нови идеи със стойност, защото хората ги правят с желание и хъс", категоричен е Сашо Китов.

"Ако имате идеи, не се отказвайте от тях, само поради липсата на пари или защото вече не ви „отива” да се захващате с нови неща. Неуспех би било да не сте опитали въобще", казва Гергана.

"Focus-Focus-Focus е нещото, което много ни липсва в България. Решете какво искате да правите с удоволствие и се фокусирайте върху него. Нека да се забавляваме от работата си всеки ден, така всички ще я вършим с желание, а следователно и по-успешно. Все някой ден ще се получи!", категоричен е Камен Кънчев, един от иделозите на иновативната рекламно-информационна платформа Цизърбал.

"Не се страхувайте от промяната, защото това е най-естественият процес на природата за самоусъвършенстване", добавя той.

"Често пъти нещо на пръв поглед безсмислено може да ви отвори очите. Търсете неутъпкани пътеки. Бъдете активни и не чакайте нещата сами да ви се случат", казва неговият партньор Георги.

"Не се отказвайте, живейте и дишайте идеите си", съветва Радо от образователния проект Гейм Крафт.

"Пътувайте, търсете, не спирайте да се оглеждате. Възможностите за бизнес са навсякъде около нас. Правете нещо, от което ви е страх, всеки ден. Само така ще победите!", категоричен е Стоян Стоянов от Това мое.

"Не поставяйте граници на мечтите си. Когато човек силно желае нещо,  когато си ляга и става с него, рано или късно то ще се случи", вярва Иван, автор на авангарден проект за тиймбилдинг Пайпремблинг.

"Понякога има задачи, които до такава степен влизат под ноктите ми, че не мисля за нищо друго, докато не ги приключа.  Може би съм най-нещастният човек, защото не мога да тръгна и от утре да изляза в отпуска. Може би съм най-щастливият...", казва робопартанецът Кирил Митов.

Изводът! Гледайте много да не ви пука, не вземайте нещата твърде насериозно, а се забавлявайте. Но не бъдете неразумни – не се пускайте по вълната на пазара – тя може да носи всички, но само тези, които умеят да плуват, ще оцелеят.

Познанието ражда вдъхновението

Умения. Не може без тях. Ако ги нямате, наемете хора, ама и затова са нужни умения...Затова не спирайте да учите и поглъщате информация. За да гори нещо, трябва непрекъснато да слагаш дърва в огъня. Много от нещата, не идват в живота ни, просто защото не сме готови за тях.

Не спирайте да се учите – и от грешките, и от провалите. Животът е школа по растеж.

Когато мечтите се сбъдват

"До сега всичко беше само на хартия. Сега имам възможност да създам нещо, което е истинско и е полезно за обществото", казва Георги, който спечели последното издание на конкурса за изключителни предприемачи на Емпауър.

Георги вярва, че щастието и успехът на човек са в неговите ръце и буквално помага на хората, останали без такива да го хванат! Младежът създаде протеза за горен крайник с по-голяма функционалност от съществуващите до момента.

Не се притеснявайте, че идеята ви е шантава, това не означава, че не е печеливша.

По света има редица примери затова. Защо да не се случат и у нас? Дори и не подозирате колко успешен може да е бизнесът с обувки от винил или пък с мармалад...

И все пак внимавайте. Не забравяйте, че всяка игра си има правила. Така е и с бизнеса. Подводните камъни, които могат да потопят един млад предприемач не са един и два.

Разковничето на успеха е никога да не се отказвате. Отваряйте си очите. Потенциал за промяна и работа има навсякъде, стига да го искате и да се потрудите, единодушни са младите ни предприемачи.

Няма пряк път към богатството. Богатството се изработва. Проблемът ни е, че вместо да се потрудим, предпочитаме далаверите, измамите, келепира. Просто, защото сме свикнали да правим нещата по лесния начин. По трудния обикновено ги вършим по нареждане на шефа. А защо се страхуваме да си наредим сами?

Приблизително две трети от хората искат да започнат собствен бизнес, но само една трета приемат предизвикателството. Логично обяснение на това са страховете, които не им позволяват да приемат предизвикателството да рискуват.

Независимо какво искате да постигнете в живота, не положите ли усилия, няма да сбъднете мечтите си. Затова направете първата крачка, съветва авантюристът Ричард Брансън, собственик на империята Върджин Груп.

* Материалът е препоръка за вземане на инвестиционно решение. Всяка една част от информацията може да служи като мотивация за предпримане на действие. Сбъдването на вашите мечти носи серозен риск. Нереализирането им – още по-голям! Прегърнете философията "Мога!”

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички