Холдингът на Google вече е най-голямата публична компания


Холдингът на Google вече е най-голямата публична компания
Снимка:

2883

Apple вече не е най-голямата публична компания. Миналия месец ИТ гигантът е отстъпил първото място на холдинга Alphabet, под чиято шапка е Google, съобщи The Financial Times.

Оценена по пазарна капитализация, Apple остава по-скъпа – $535 млрд. спрямо $485 млрд. за Alphabet. Но като „корпоративна стойност” (enterprise value), която включва дълга и изважда парите в кеш, за да даде по-ясна картина за стойността на една компания, Alphabet излиза пред Apple през декември с оценка от $420 млрд. спрямо $393 млрд.

Отстъплението с $200 млрд. на Apple от най-високата си стойност през 2015 г. досега не е трудно за обяснение. Инвеститорите виждат Apple като прикована към iPhone и се опасяват, че гигантските й печалби не са устойчиви.

Нещо повече, анализаторите очакват за първи път тази година Apple да отчете спад в продажбите на iPhone и тогава страхът ще измести маржовете. За да даде тласък на своя бизнес, Apple се нуждае отчаяно от нов, забележителен успех. Не се възлагат особени надежди, че това ще бъде Apple Watch. Проектът за самоуправляващ се автомобил изглежда обещаващ, но все още не се правят прогнози колко печалба би донесла колата.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички