И ВМЗ вече може да се приватизира свободно


И ВМЗ вече може да се приватизира свободно
Снимка:

481

С 66 гласа "за" Народното събрание изключи ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация, предаде БГНЕС.

"Против" това решение бяха само 17 депутати, а 8 гласуваха "въздържал се". С 72 гласа "за" депутатите отмениха и решението на Народното събрание от 2011 година, с което беше одобрена стратегията за приватизация на ВМЗ-Сопот.

Темата предизвика поредица от изказвания предимно от страна на опозицията. Георги Пирински от Коалиция за България заяви, че решението за изваждане на ВМЗ-Сопот от забранителния списък е в разрез с националната сигурност. Изваждането на дружеството от списъка означава, че то ще бъде дадено за жълти стотинки без ангажимент за запазване на работните места. Приватизирането без стратегия означава ликвидация, заяви депутатът от левицата Милена Христова. Според нея не е загубен шансът за оздравителна програма за предприятието. Целта на правителството не е дружеството да работи, а да бъде доведено до състояние, подходящо за новия собственик, каза още депутатът.

Според червения депутат Румен Петков след приемането на днешното решение на Народното събрание проблемите в региона ще се задълбочат от социална гледна точка. Той попита защо изпълнителният директор на дружеството продължава да го оглавява и къде е оздравителният план за дружеството. Натрупали сте за четири месеца 15 милиона лева задължения. След два месеца предприятието ще бъде по-зле, защото в него няма материали, с които да бъде произведена продукция, обърна се той към управляващите.

Финансовото състояние на дружеството е такова от десетки години. В момента ВМЗ е декапитализирано, с намалени поръчки и има насрочени дела за обявяване на предприятието в несъстоятелност, подчерта Деян Червенкондев, депутатът от ГЕРБ, предложил изваждането от забранителния списък на ВМЗ.

На 5 февруари Парламентарната комисия по икономическа политика реши, че трябва да бъде отменена стратегията за приватизация на ВМЗ-Сопот. Това стана след като се провали опита предприятието да бъде купено от "Емко ЕООД". Депутатите от комисията приеха и предложените от ГЕРБ промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които се изважда ВМЗ-Сопот от списъка на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, които са от значение за националната сигурност на България.

Отпадането от списъка трябва да даде възможност на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол незабавно да стартира на приватизационна процедура по общия ред, предвиден в закона. В този случай управляващи и контролни органи на агенцията ще бъдат отговорни за критериите по приватизацията.

"Това, че Народното събрание ще гласува изваждането на ВМЗ–Сопот от списъка със стратегическите дружества не означава, че за в бъдеще процедурата по приватизация няма да има социални елементи, както и задължения за погасяване на публичните вземания. Синдикатите вече внесоха официални писма в агенцията за започване на разговори по бъдещите критерии на приватизационната процедура в случай, че Народното събрание извади ВМЗ от стратегическите дружества. В никакъв случай не бих коментирал, че тази процедура ще е по-различна от стратегията", коментира тогава изпълнителният директор на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

През юли 2012 година Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви продажбата на 100% от капитала на "ВМЗ" ЕАД чрез публично оповестен конкурс на един етап. В хода на реализиране на приватизационната процедура, бяха подадени оферти от трима кандидат-купувачи. При прегледа на подадените документи се установи, че двама от кандидатите не отговарят на условията на Стратегията за раздържавяване на дружеството, поради което същите отпаднаха от по-нататъшно участие.

До заключителния етап на процедурата бе допуснат третият участник "Емко" ЕООД, гр. София, който следваше да представи обвързваща оферта и да внесе депозит в размер на 3 000 000 евро или равностойността му в лева. До изтичане на крайния срок, 15 ч. на 14.01.2013 г., в Агенция за приватизация и следприватизационен контрол от страна на кандидат-купувача беше внесена оферта, но не и определеният депозит. Поради тази причина Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прекрати процедурата за приватизация на "ВМЗ" ЕАД.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички