Иновациите - възможното икономическо спасение за Франция


Иновациите - възможното икономическо спасение за Франция
Снимка:

621

Технологичният сектор и иновациите може да се окажат спасението за задъхващата се френска икономика. Защото френският президент Франсоа Оланд и френското правителство се готвят да съживят някога дейната френска иновативна индустрия, съобщава Bloomberg.

В края на юни Франция ще публикува доклад, наречен „Марката Франция”, в който ще бъдат посочени стратегии за по-добро използване на местните нематериални ресурси като научни открития, патенти и др. Идеята за доклада е на министъра на индустрията Арно Монтебор, който наскоро блокира продажбата на френския сайт Dailymotion – конкурент на YouTube, на американския гигант Yahoo.

Френските власти се надяват чрез новите предложения да се преборят с рецесията във втората най-голяма икономика в Европа и да намалят безработицата, която в последно време достигна рекордни нива. Според експерти Франция, която е най-големият европейски „производител” на специалисти по математика и информатика, трябва да се измъкне от „мъртвата долина” между разработването на един продукт в лабораторията и успешното му реализиране на пазара.

Оказва се, че френската история е пълна с примери за добри, но нереализирани финансово от държавата открития. През 1973 г. Франсоа Жернел създава първия в света микрокомпютър. Десетилетия след това Франция продължава да гледа отстрани как компании като „Епъл” печелят милиарди заради това откритие. От предшественика на Интернет „Минител” до патентите за тъчскрийн екраните, Франция все оставя други да оберат плодовете на труда на нейните учени. 

Пример за недостатъчно добро прилагане на идеи е и най-големият производител на коли във Франция - PSA Peugeot Citroen SA (UG). Въпреки че има имидж на най-иновативната компания в страната (през последните пет години е патентовала всякакви изобретения от двигател с „хибриден въздух” до „магически препарат” за по-чисти стъкла), това не успя да предотврати загубите ѝ от 5 милиона евро миналата година. Франция има страхотни ресурси, но не знае как да ги използва ефективно и не може да изгради бизнес около добрите проекти, коментират анализатори.

Властите се стремят да окуражават технологичните открития чрез различни събития. През миналия месец в Париж се проведе ежегодното издание на френския панаир за иновации. Събитието е на повече от век, като в миналото на него са били представени ранни версии на ютията, химикалката и изкуственото сърце, както и хитри джаджи за всякакви дейности от чесане на гърба до почистване на изпражненията на домашни любимци.  

Франция полага усилия и в друга насока, като се опитва да създаде връзки между държавно финансираните проучвания и частната индустрия. Повечето публични лаборатории, университети и технически училища са изградили собствени структури за получаване на патенти или имат методи за подпомагане на стартиращи проекти.

Миналата година Френската асоциация на частните профсъюзи в страната предупреди, че липсата на финанси за подпомагането на малки и средни компании се е превърнала в „спешен случай”, на който трябва да се обърне внимание. Средствата, отделяни за тези дружества през 2012 г., са били 6.5 млрд. долара – по-малко от половината в сравнение с Великобритания, където тази сума е 17.6 млрд. долара и далеч по-малко от САЩ, които дават по 126.3 милиарда долара.

През април Оланд заяви, че ще намали някои данъци, за да компенсира рисковете, които инвеститори и предприемачи поемат. Плановете на властта предвиждат още някои държавни фондове да финансират научки изследвания с помощта на различни структури.

Деница Райкова

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички