Интернет грамотни ли са американците?


Интернет грамотни ли са американците?
Снимка: Thinkstock

556

Прекарваме огромна част от времето си онлайн. Познаваме ли обаче добре мрежата и начинът, по който функционира? Проучване на Pew Center си е поставило за цел да разбере какво е средното уеб ниво на интелигентност на американците, пише The Washington Post.

По-голямата част от хората са отговорили правилно на 11 от 15-те зададени въпроса. Участниците в проучването са показали, че умеят да си служат с глобалната мрежа и познават историята й. Анкетираните са знаели, например, че Twitter ограничава публикациите до 140 знака, че един мегабайт е повече от един килобайт и че URL означава „Universal Resource Locator”.

Изследователите са установили и някои пропуски в познанията. Оказало се е, че 75 процента от хората смятат, че „World Wide Web”(уеб или глобалната мрежа) и интернет са равнозначни неща. Те обаче не са. Всеки път, когато правим нещо, изискващо връзка – изпращане на имейл или файл, използваме интернет. Това включва глобалната мрежа, която е част от интернет, в която можем да сърфираме.

Има и други грешни отговори. Въпрос, засягащ поверителността, е питал дали следното твърдение е грешно или вярно: политиките за поверителност на компаниите гарантират запазването на поверителността на цялата информация, която те събират за потребителите. Повече от половината участници са отговорили, че това е вярно. В действителност не това е целта на политиките за поверителност. Чрез тях компаниите обясняват как не запазват конфиденциалността на информацията и я споделят с партньорите си. В проучването на Pew повече хора са успели са знаели какво е „неутралност на интернет“, което е по-сложно понятие, отколкото „политики за поверителност“.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички