Изкуственият интелект започва да превзема смартфоните


Изкуственият интелект започва да превзема смартфоните
Снимка: iStock/Guliver

2980

Технологии за изкуствен интелект и машинно обучение, вградени на ниво процесор, започват да навлизат постепенно в смартфоните. Това отбелязва нов доклад на анализаторската компания Counterpoint Technology Market Research, пише TechNews.

Пионер в това направление е Apple, която интегрира в новите си флагмани iPhone 8 и iPhone 8 Plus 64-битов чип A11 Bionic с поддръжка на изкуствен интелект (ИИ). Според експертите, в близките няколко години всички устройства на Apple ще започнат да използват ИИ процесори и през 2020 г. компанията ще се утвърди като най-голям играч на пазара за ИИ чипове.

В същата посока работи Huawei, която през септември т.г. показа процесора HiSilicon Kirin 970 с невронен процесор (NPU, Neural Processing Unit). Чипът е в основата на новите смартфони Mate 10 и Mate 10 Pro, които бяха обявени официално тази седмица в Мюнхен.

В близко време към ИИ тенденцията ще се присъедини и водещият производител на мобилни процесори Qualcomm. Очаква се през 2020 г. американската компания да излезе на второ място по обем на доставките на ИИ чипове, изпреварвайки Samsung и Huawei, прогнозира Counterpoint.

През 2018 г. смартфоните с поддръжка на изкуствен интелект на ниво процесор ще заемат 16% от общия обем на доставените на пазара устройства, а към 2019 г. делът им ще се увеличи до 26%. В края на десетилетието ИИ чиповете ще присъстват във всеки трети нов смартфон на пазара, а сумарните им продажби ще превишат половин милиард.

Технологиите за изкуствен интелект и машинно обучение ще позволят на смартфоните да изпълняват сложни задачи, вкл. превод на езици в режим на реално време, фото- и видеозаснемане с високо качество, благодарение на автоматичната настройка на оптиката според условията на околната среда и др.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички