Изобретиха умни стъкла


Изобретиха умни стъкла
Снимка:

866

Непрекъснато около нас се появява все „по-умна“ техника. Живеем сред „интелигентни“ мебели, електроуреди и всевъзможни вещи.

Жилищата ни също стават все по-умни, способни да вземат автономни решения, свързани със сигурността, удобството и енергоефективността.

Ето поредната разработка, която ще помогне на домовете ни да станат още по-добро място за живеене. Става дума за „интелигентни“ стъкла, способни сами да се затъмняват, според условията в заобикалящата ги среда.

Разработката носи наименованието Dynamic Glass и нейни създатели са специалистите от калифорнийската компания View. Автоматично затъмняващите се стъкла вече са монтирани в хотел W Hotel в Сан Франсиско като пилотен проект.

Степента на затъмняване на стъклата може да бъде регулирана не само автоматично, но и ръчно. В този случай това става с помощта на мобилно приложение, поясняват авторите на проекта. За постигането на различни степени на затъмняване е използвано явлението електрохромизъм, при което обектите може да променят цвета си под въздействието на електрически заряд. Самото стъкло представлява структура от седем слоя, сред които и електролит. За промяната на оптичната структура на стъклото е необходимо прилагането на електрически ток. Протичайки в една посока, той усилва ефекта на потъмняване, а в друга – обратното, стъклото става прозрачно.

Инженерите, създали Dynamic Glass, провели серия изследвания в различни градове и установили, че средната икономия на отопление, вентилация и охлаждане на въздуха при използването на техните интелигентни стъкла достига 25 процента на година.

В топло време, когато слънчевите лъчи са много силни, затъмняването на стъклата може да бъде увеличено до такава степен, че в стаята да бъде усетена необходимост дори от изкуствено осветление. Изразходваното електричество при постигането на този ефект при всички положения е много по-малко от необходимото за захранването на климатик за охлаждане на помещението, коментират от View.

Интересна е възможността Dynamic Glass да бъдат свързвани към Wi-Fi мрежата. По този начин стъклата могат да бъдат управлявани безжично с помощта на смартфон или таблет. Разликата в стойността на прозорците, направени с този тип умни стъкла, няма да е драстично голяма. За обикновения потребител те ще струват двойно повече от обикновени прозорци, а за комерсиалния сектор – цената им ще е приблизително три пъти по-висока, коментират авторите на проекта.

Анна Маринова

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички