Как да се справим със страха от провал


Как да се справим със страха от провал
Снимка: Thinkstock/Guliver

6500

Всеки човек се страхува от провали. Този страх обаче нарушава продуктивнстта, унищожава мечтите и пречи да постигнем това, към което се стремим. Той не е бизнес проблем – не можем да го преодолем, като платим, прехвърлим го на друг или го продадем. Налага се да се справим по други начини, пише Inc.com. Например:

Да приемем, че провали все някога ще се случат. Ние всъщност се страхуваме от неизвестността. Когато осъзнаем, че неуспехите са неизменна част от живота, ги приемаме по-леко. Понятието „провал” е въпрос на перспектива. При всеки провал се печели по нещо – знание, опит, ценен урок, и така се върви към успеха.  

Да открием корена на притеснението и да атакуваме него. Запитайте се: „От какво наистина се страхувам?” Дайте си точен отговор – не просто „от провал”, а например „от липса на пари”, „от това, че ще разочаровам някого”, „от това, че няма да се справя в срок” и т.н. Сега вече можете да предприемете конкретни стъпки за елиминиране на проблема.   

Да не спираме да преследваме целите си. Страхът не бива да ни лишава от стемежите ни, те са това, което ни крепи. Правете си резервни планове – какво да направите, ако се стигне до провал. Бъдете предвидливи.

Да правим това, от което ни  е страх. Позната техника: ако човек се страхува от високо например, му препоръчват да скочи с бънджи, защото така страхът ще изчезне. Притеснявате се от провал? Значи трябва да се провалите веднъж. Да, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Но си заслужава, ако така изкорените тревогите.   

И помнете – няма световен лидер, магнат, бизнесмен, собственик на компания, който да не се е боял от неуспех. Но те са справили с този страх не като са се свивали, а като са вървели напред.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички