Китай измести САЩ от първото място на пазара за PC


Китай измести САЩ от първото място на пазара за PC
Снимка:

468

Китай за пръв път „бутна” САЩ от първото място на пазар на настолни компютри, става ясно от изследване на маркетинговия институт IHS iSuppli.

Продажбите на PC-та в Китай през 2012 година са достигнали 69 млн. броя, срещу "едва" 66 млн. в САЩ. Противно на много други страни по света, където продажбите на настолни компютри спадат за сметка на преносимите модели, търсенето в Китай остава разпределено в сравнително постоянно съотношение /50% на 50% за всяка от двете категории. Сравнително високия брой продажби на настолни компютри в Китай идва от селските райони, където живее голяма част от населението на страната, коментира анализаторът от IHS Питър Лин.

"Потребителите там предпочитат настолните модели", обясни той. Според него обаче това съотношение на китайския пазар ще се промени през следващие години, благодарение на излизането на нови по-евтини модели преносими компютри. Така китайският пазар ще се разпредели средно на 36% продажби на настолни срещу приблизително 64% преносими компютри. Все пак както и в останалата ;част на света търсенето на PC-та в Китай остава сравнително слабо заради предпочитаните смартфони, отбелязва института. Пазарът тази година обаче се очаква да нарасне с между 3 и 4%.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички