Конгресът на САЩ недоволен и от Apple, и от ФБР


Конгресът на САЩ недоволен и от Apple, и от ФБР
Снимка: Getty Images/Guliver

2691

Спорът за криптирането на данни между Apple и ФБР кипи с пълна сила, а Конгресът на САЩ разкритикува и двете страни. Според него те са допуснали сериозни грешки, пише Financial Times.

Директорът на ФБР Джеймс Коми е обявил пред комисията, че смартфоните създават сфера на комуникацията и информацията, в "която никой друг не може да влезе". "Нашата работа е да кажем на хората, че има проблем. Ако има места в американския живот, където дори и чрез съдебна заповед не може да се достигне, каква ще е цената? Инструментите, които използваме, за да ви защитаваме, стават все по-малко и по-малко ефективни", е казал Коми.

На изслушването е бил и главният юрист на Apple Брус Сеуел. Той е заявил, че компанията е в постоянно "състезание" с кибертерористи, престъпници и хакери. "В един iPhone сигурно се съхранява повече информация отколкото престъпник може да получи, ако проникне в къщата ви. Единственият начин, който знаем как да защитим тази информация, е чрез силно криптиране", коментира Сеуел.

Той е допълнил, че "кръвта му кипва" от твърденията на ФБР, че Apple използва криптирането за маркетинг. "Не правим билбордове и реклами, че криптираме телефоните си. Криптираме ги, защото смятаме, че е правилно", отговаря Сеуел. Коми пък е заявил, че ФБР не иска "задна вратичка", както Apple твърди, а иска "компанията да върже злобното куче-пазач и да ни остави да разбием ключалката".

Членовете на комисията са изразили своето скептично отношение към част от аргументите на ФБР. Те обаче са били недоволни и от реакцията на Apple, която иска законови промени, но не предлага нищо, дори идеи за балансиране на личното пространство и обществената сигурност. В отговор Сеуел е казал, че нито той, нито компанията имат предложения и затова повдигат въпроса, защото искат дебат. "Ако не предложите нещо конкретно, не мисля, че ще ви харесат идеите на Конгреса", е бил отговорът на Джеймс Сесенбренър, републиканец и член на комисията.

В средата на миналия месец калифорнийски със задължи Apple да разблокира смартфон, принадлежащ на терорист, за да съдейства на ФБР. Компанията отказа да изпълни съдебното предписание, заради опасения, че така ще създаде опасна практика за следене на обикновените граждани.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички