Люксембург ощастливил неправомерно Amazon с 250 млн. евро


Люксембург ощастливил неправомерно Amazon с 250 млн. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

2327

Европейската комисия заключи, че Люксембург е предоставил неправомерни данъчни облекчения на Amazon в размер на около 250 милиона евро. Съгласно правилата на ЕС за държавните помощи това е незаконно, тъй като е позволило на Amazon да плати значително по-малко данъци в сравнение с другите дружества. Сега Люксембург трябва да си върне незаконната помощ.

"Люксембург е предоставил на Amazon незаконни данъчни облекчения. Вследствие на това почти три четвърти от печалбата на Amazon не е била обложена с данъци. Казано другояче, на Amazon е било позволено да плати четири пъти по-малко данъци, отколкото други местни дружества, подчинени на същите национални данъчни норми", заяви комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.

Разследването на ЕК по въпроса започна още преди три години. То установило, че данъчно становище, издадено от Люксембург през 2003 година, чието действие е било удължено през 2011 година, данъкът, дължим от Amazon в Люксембург, е бил намален без основателна причина. Данъчното становище е позволило на Amazon да прехвърли по-голямата част от печалбите си от дружество от групата на Amazon, подлежащо на данъчно облагане в Люксембург (Amazon EU, оперативно дружество), на дружество, което не подлежи на данъчно облагане (Amazon Europe Holding Technologies, холдингово дружество)

Становището е одобрило метод за изчисляване на данъчната основа на оперативното дружество. По косвен път то е одобрило и метод за изчисляване на годишните плащания от оперативното в полза на холдинговото дружество за правата на интелектуална собственост на Amazon, които са били използвани само от оперативното дружество. Въпросните плащания са представлявали средно над 90% от оперативните печалби на оперативното дружество. Те са били значително (1,5 пъти) по-големи от това, което холдинговото дружество е трябвало да плати на Amazon в САЩ съгласно споразумението за поделяне на разходите.

Amazon е прилагал описаната схема, одобрена от разследваното данъчно становище, в периода май 2006 г. — юни 2014 г. През юни 2014 г. Amazon е променил начина на функционирането си в Европа. Новата схема е извън обхвата на разследването на Комисията, свързано с държавната помощ.

Схемата на Amazon в Европа

Amazon EU ("оперативното дружество") осъществява търговията на дребно на Amazon в цяла Европа. През 2014 година то е имало над 500 служители, които са избирали стоките, които да се продават на уебсайтовете на Amazon в Европа, купували са тези стоки от производителите и са се занимавали с продажбата онлайн и с доставката на стоките на клиента. Amazon е организирало операциите по продажбите в Европа по такъв начин, че по договор клиентите, купуващи стоки от всеки уебсайт на Amazon в Европа, са купували стоките от оперативното дружество в Люксембург. Така Amazon е отчитал в Люксембург всички европейски продажби, както и печалбите от тях.

Amazon Europe Holding Technologies ("холдинговото дружество") е командитно дружество без служители, без офиси и без стопанска дейност. Холдинговото дружество действа като посредник между оперативното дружество и Amazon в САЩ. То притежава някои права на интелектуална собственост за Европа въз основа на т.нар. споразумение за поделяне на разходите, сключено с Amazon в САЩ. Самото холдингово дружество не използва активно тази интелектуална собственост. То просто предоставя изключителна лицензия за ползването ѝ на оперативното дружество, което я използва за осъществяването от Amazon на търговия на дребно в Европа.

Съгласно споразумението за поделяне на разходите холдинговото дружество извършва годишни плащания към Amazon в САЩ, за да участва в разходите по разработването на интелектуалната собственост. Подходящото равнище на тези плащания бе наскоро определено от американски данъчен съд.

Съгласно общото данъчно законодателство на Люксембург оперативното дружество подлежи на корпоративно данъчно облагане в Люксембург, докато холдинговото дружество не подлежи на такова облагане поради правната си форма — командитно дружество. Печалбата, отчетена от холдинговото дружество, се облага с данък само на равнище съдружници, но не и на равнището на самото холдингово дружество. Съдружниците в холдинга са се намирали в САЩ и досега са отсрочвали данъчната си отговорност.

ИНФОГРАФИКА НА ЦЯЛАТА СХЕМА

Възстановяване

По принцип правилата на ЕС за държавните помощи налагат несъвместимата държавна помощ да бъде върната, за да се премахне нарушаването на конкуренцията, породено от помощта. Съгласно правилата на ЕС относно държавните помощи не се налагат глоби и възстановяването на помощта не представлява наказание за въпросното дружество.

В днешното си решение ЕК излага методиката за изчисляване на стойността на конкурентното предимство, получено от Amazon, т.е. разликата между това, което дружеството е платило като данъци, и това, което е щяло да дължи без данъчното становище. Въз основа на наличната информация тази разлика се оценява на около 250 милиона евро плюс лихви. Данъчните органи на Люксембург сега трябва да определят точния размер на неплатения данък в Люксембург въз основа на методиката, установена в решението.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички