Мениджърите отчетоха спад на промишлеността през август


Мениджърите отчетоха спад на промишлеността през август
Снимка:

602

През август 2013 г. бизнес климатът е останал на нивото си от предходния месец, показват данни на НСИ. Понижение на показателя се отчита в промишлеността, докато ръст има при строителството, търговията на дребно и услуги.

Поради по-умерените очаквания на мениджърите за състоянието на предприятията бизнес климатът в промишлеността намалява с 4,7 пункта в сравнение с юли. Производствената активност обаче се оценява като леко подобрена. Повечето заети в бранша продължават да определят като основни проблеми на отрасъла несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната. Предвижда се цените да се запазят на същото ниво през следващите месеци.

По-оптимистично е положението в строителството, където бизнес климатът се подобрява с 2,4 пункта. Предприемачите смятат, че състоянието на предприятията се подобрява, расте и активността в сектора. Анкетата отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията. И тук несигурната среда е главен проблем, оп-назад остават финансовите неволи и конкуренцията в сектора.

Бизнес климатът в търговията на дребно бележи ръст с 1 пункт в сравнение с юли 2013 г. Подобряват се мненията на мениджърите за обема на продажбите, а очакванията за следващите месеци са по-благоприятни. Оптимистични са прогнозите и по отношение поръчките към доставчиците. Неблагоприятната среда и недостатъчното търсене са основните неща, които затрудняват бранша.

Най-голямо подобрение на бизнес климата се забелязва в сектора на услугите – с 6,6 пункта. Това се дължи на летния туристически сезон, както и на добрите оценки за предприятията. Очакванията за следващите месеци обаче са по-негативни. Все по-неблагоприятно въздействие на бранша оказват конкуренцията и слабото търсене. При продажните цени вероятно няма да има промяна в близко бъдеще.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички