Microsoft добавя поддръжка на биткойн в Excel


Microsoft добавя поддръжка на биткойн в Excel
Снимка: Getty Images

6545

Microsoft планира да добави поддръжка на криптовалута биткойн (Bitcoin) в бъдещите версии на електронната таблица Excel. Това става ясно от пътната карта на Office 365, обявена от компанията.

Според TechNews поддръжката на биткойн при работа с Excel ще позволи извършване на математически операции с виртуална валута. Очаква се подобна функционалност да стане достъпна в Excel 2016 за Windows, уеб приложението и мобилната версия за Windows Phone и Android.

Microsoft започна да приема плащания с биткойн през 2014 г. в онлайн магазина за Windows приложения, ползвайки услугата BitPay. През март тази година се появиха информации, че компанията ще се откаже от биткойн, но Microsoft опроверга съобщението, което бе публикувала по-рано на сайта си, определяйки го като грешка.

Биткойн е най-популярната, но не и единствена виртуална валута. Счита се, че тя е разработена от японския програмист Сатоши Накамото през 2008 г. Въпреки опитите за установяване на самоличността на Накамото, все още няма доказателства, че той съществува реално.

В основата на биткоин, както и на другите криптовалути, лежи технологията blockchain (блокова верига), която представлява публична книга за приходно-разходните операции. Когато потребител на системата реши да извърши транзакция, той обявява това пред всички участници в системата и данните за неговата транзакция се записват в блок.

През ноември 2015 г. Microsoft предложи на свои клиенти, ползващи облачната платформа Azure, нова услуга под името EBaaS (Ethereum Blockchain as a Service). Тя е предназначена за разработка на приложения, базирани на технология за блокови вериги – аналогична на тази, която се използва в биткойн.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички