Microsoft конкурира Siri с ново приложение


Microsoft конкурира Siri с ново приложение
Снимка:

567

Американският гигант Microsoft не изпуска шанс да се включи във войната между компаниите за мобилни технологии. Оказва се, че компанията подготвя ново интелигентно гласово приложение, което ще помага на потребителите, ползващи устройства под бъдещия Windows 8.1, съобщава StandartNews.

По неофициална информация интелигентният асистент ще се казва Cortana по името на персонаж от поредицата видеоигри Halo. С него Microsoft ще конкурират аналогичните апликации Siri на Apple и Google Now на Google, пише pcmag.com.

Въпреки че от компанията не дават каквато и да е информация по въпроса, слуховете за появата на Cortana циркулират от месеци. През юни от WPCentral публикуваха ранни скрийншотове на бъдещия Windows Phone 8.1, на който се вижда нещо, наречено zCortanaApp.

През следващия месец един от ръководителите на проекта за търсачката Bing заяви пред CNET, че Microsoft няма да пуснат конкурент на Siri, преди да разполагат с нещо „по-скоро революционно, отколкото еволюционно". Тогава въпросният допълни, че съществуват екипи, „които работят здраво по проекта в момента".

Според ZDNe приложението Cortana ще бъде много подобно на това в Halo – способно да се учи и да се адаптира към поведението на потребителя. Очаква се освен в Window Phone то да бъде вградено и в Windows и конзолата Xbox.

Смята се че технологията, която стои зад Cortana се базира на разработките на компанията TellMe, която Microsoft придобиват през 2007 г. Сделката води до това, че през април 2009 г. гигантът от Редмънт пуска първото си приложение за Windows Mobile – програма, която позволява на потребителите да диктуват текстови съобщения, да избират телефонни номера и да търсят в интернет само с гласа си.

Така, когато Siri се появява на бял свят през 2011 г., от Microsoft бързат да се похвалят, че вече притежават Siri-технология от години.

Какво точно ще може да прави Cortana ще разберем още тази есен, когато Microsoft покаже новата версия на Windows 8.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички