Младежи ще се състезават за най-добро виртуално предприятие


Младежи ще се състезават за най-добро виртуално предприятие
Снимка:

590

 29 ученици от страната ще сверят бизнес уменията си в управлението на виртуални компании във финалите на състезанието „Виртуално предприятие”.

Надпреварата, организирана за 15-ти път от Джуниър Ачийвмънт България и Майкрософт България, ще се проведе на 28 април (събота) в Националния център за подготовка на олимпийци в София.

Младите мениджъри, които покажат най-добри резултати, ще получат призове от Министерство на образованието, младежта и науката и Майкрософт България.

„Виртуално предприятие” е образователно онлайн състезание, организирано на национално, европейско и световно ниво. Тази година в програмата се включиха 734 ученика от 24 населени места, които се състезаваха онлайн в продължение на 2 месеца.

Участниците във виртуалната игра стартират онлайн компании при равни условия и вземат решения за пет основни показателя на произвеждания продукт: цена, обем на производството, маркетинг, капиталови инвестиции и развойна дейност. Решенията им трябва да са съобразени с реалната пазарна среда и макроикономическата политика. Крайното класиране се осъществява чрез Индекс на пазарното представяне, който сравнява резултатите по предварително зададени критерии.

Общо 8 отбора от Пловдив, Самоков, Горна Оряховица, Казанлък и Плевен достигнаха до финалите на тазгодишното състезание, след като пребориха 212 отбора в първия онлайн етап на играта.

Във финалния кръг отборите ще имат за задача да създадат виртуални фирми, конкуриращи се помежду си при производството и продажбите на хологенератор – хипотетичен иновативен продукт, зададен специално за състезанието.

Освен в отборната надпревара, учениците ще решават и индивидуален тест по икономика, зададен в началото на състезанието, който, заедно с отборното класиране, ще определи и персонални победители в играта. Те ще получат грамоти, с които могат да кандидатстват за стипендия от общината, в която живеят.

Програмата “Виртуално предприятие” е предназначена за младежи на възраст между 15 и 19 години.

Инициативата дава възможност на учениците да тестват и развият бизнес уменията си, като вземат решения, които имат реално влияние върху фирмата, която управляват. В България „Виртуално предприятие” е включено в официалния календар на Министерството на образованието, младежта и науката за олимпиади и национални състезания.

В Eвропа тази инициатива е позната под името Virtual Business Challenge (VBC), а на световно ниво – HP Global Business Challenge.

 

 

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички