Младият бизнес не е само за млади


Младият бизнес не е само за млади
Снимка:

543

Стартирането на бизнес е за младите и амбициозни хора. Вие сте на 30? Значи сте прекалено стар. Ако не сте направили първия си милион на 25, значи сте пропуснали своя шанс. Ако не работите по 130 часа на седмица, никога няма да създадете следващия Гугъл.

Един от най-разпространените митове за стартирането на нов бизнес, особено в Силиконовата долина, е че трябва да сте млад, пише Дан Кроу, главен технически директор на портала Songkick, за gigaom.com.

Кроу е бил главен технически мениджър на Гугъл и съосновател на Blurb. Работи и като главен учен за Unicru и инженер в Епъл.

Лари Пейдж и Сергей Брин, напускат Станфорд, едва 20-годишни, за да основат Гугъл. Стив Джобс основава Епъл в гаража на родителите си, след като напуска колеж. Марк Зукърбърг създава Фейсбук в университета и сега е мултимилиардер на 27 години.

Но ако се вгледаме зад тези сензационни постижения, ще открием много примери за по-възрастни предприемачи, които успяват да балансират забързаното темпо на новия бизнес с личния си живот, семейството и приятелите.

Чувствам се комфортно през 40-те си години, в които съм участвал в стартирането на шест нови бизнеса. За десет години в Силиконовата долина съм участвал и в стартирането на Гугъл и Епъл, и имам поглед над това как можеш да бъдеш успешен бизнес предприемач и в по-напреднала възраст.

Опитният предприемач има различна перспектива над нещата.

Важен урок, който научавате, след няколко старта е, че много от критичните моменти в младия бизнес, всъщност не са толкова критични, колкото изглеждат, когато се случат. След като сте преминали през това няколко пъти научавате, че трябва да запазвате спокойствие в тези моменти. Това помага и на вашия колектив да остане спокоен, което веднага го прави по-способен да разреши проблема.

Научавате се и да различавате проблемите, които само изглеждат критични, от тези които заплашват реалното бъдещето на компанията ви и изискват незабавни действия.

Много от нововъзникналите бизнеси в Силиконовата долина си налагат политика на изключително дълги работни дни.

В началото на кариерата си аз работех по 100 часа и повече на седмица за Епъл. В допълнение пътувах всеки ден по 3 часа до Сан Франциско. След определен период качеството на работата ми забележимо спадна. След това ми трябваха месеци, за да си възвърна предишния фокус и енергия, спомня си Дан Кроу.

Съществува и малцинство от, нека ги наречем „свръх хора”, които успяват да работят извънредно дълги часове, без да правят компромиси с работата си.

Като пример можем да вземем Стив Джобс, който работеше удивително дълго, без това да го афектира по какъвто и да е начин. Но мнозинството от нас просто не работят добре, ако се претоварят прекалено. Много по-добре е да направите така, че вие и хората, които работят с вас, да имат добре балансирани живот и работа. Така се учите да приоритирате нещата, над които работите и за които да отделяте време: работете умно, а не повече.

С възрастта се променят и нещата, за които ви е грижа.

Сега имам семейство и за мен е изключително важно, че повечето вечери мога да се прибера вкъщи навреме, за да прочета приказка на дъщерите си. Това е и причината, поради която вече не съм готов да прекарвам всеки свободен час в офиса. Но вярвам, че опитът, който съм натрупал и способността ми да се съсреточа над нещата, компенсира всичко това.

Повечето инженери започват с идеята, че могат да решат сами всеки възникнал проблем. Но това, което се научават в последствие е, че има лимит на свършената работа, дори и да работят по 130 часа на седмица.

В един момент, за да имат действията ви по-голям размах, се учите да управлявате екип от хора за това. Пет инженери ще свършат много повече работа от вас, без значение колко сте добър. А ако успеете да ръководите един екип успешно, това значи, че ще създадете по-добър продукт.

Работата е там, че е много приятно да се работи в стартиращ бизнес. Работата е с интелигентни, запалени по работата си хора, които искат да създадат продукт, който ще промени света. А вълнението и отдадеността са заразни.

Ако смятате, че спадате към тази група, използвайте времето си мъдро и напътствайте вашия колектив до успех. Можете да бъдете ефективен предприемач със стартиращ бизнес, без значение на каква възраст сте.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички