Мобилно приложение улеснява търсенето на свободен интернет


Мобилно приложение улеснява търсенето  на свободен интернет
Снимка:

457

Уникално за България приложение за смарт телефони, улесняващо намирането на зони за свободен достъп до интернет, бе представено днес на пресконференция по повод инициативата “Освободи интернет”

То беше разработено като продължение на инициативата “Освободи интернет”, стартирала през октомври 2011 г.

Мобилното приложение е разработено за операционните системи Android и iOS и е достъпно под името "Free Internet". Приложението помага на потребителите да локализират най-близките до тях свободни Wi-Fi зони и ги ориентира как да стигнат до тях.

Паралелно с това приложението позволява добавянето и на нови хотспотове от страна на потребителите, като целта е да се съберат всички свободни точки за достъп до интернет в рамките на България на едно място.

Сред основните му предимства е, че то няма нужда от наличие на интернет - базата данни със свободни Wi-Fi точки се актуализира при връзка с мрежата, но при липса на такава, показва кои са трите най-близки хотспота до потребителя.

Приложението е свързано със сайта на инициативата www.osvobodiinternet.com, така че всяка промяна се отразява и на двете платформи. Android-версията на "Освободи интернет" ще бъде инсталирана предварително на всички смартфони с операционната система, продавани от VIVACOM.

През 2012 г. приоритет на проекта „Освободи интернет“ ще бъде включването на всички общини в България, които активно да съдействат за предоставянето на свободен интернет достъп, следвайки стратегията Европа 2020.

Европейските програми дават възможност да се печелят проекти, които отпускат средства на местните администрации, за създаването и изграждането на мрежи за интернет достъп, който те могат да превърнат в безплатни интернет точки на ключови места в съответните общини.

VIVACOM, която от две години развива стратегия за повсеместно разпространение на безжичен Wi-Fi достъп в цялата страна, има над 2000 точки, където всеки потребител, който има необходимост от достъп до световната мрежа, може да влезе в интернет, без да плаща за трафика, който генерира.

Такива ключови места са летище София, петте най-големи гари в страната (София, Пловдив, Варна, Бургас и Горна Оряховица), междуградски автобуси, както и таксиметрови компании.

Очаква се до края на 2012 г. телекомът да направи свободните Wi-Fi точки у нас 3000. В допълнение компанията предоставя безплатен мобилен достъп до някои сайтове (като Facebook, Dir.bg, vivacom.bg), а скоро и мобилното приложение ще може да бъде ползвано без трафика, който потребителите генерират, за да намерят свободни Wi-Fi зони, да им бъде начисляван.

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички