"Модерен иконом" представят наши младежи в световна надпревара


"Модерен иконом" представят наши младежи в световна надпревара
Снимка:

797

Млади български програмисти ще представят България на престижното международно състезание за млади учени EUCYS (European Union contest for young scientists). Форумът започва днес в Братислава и ще продължи до 26 септември.

Двамата български програмисти са единадесетокласникът Любомир Янчев от Частна езикова немска гимназия „Ерих Кестнер” и десетокласникът от Софийската математичска гимназия – Христо Стоянов. Те ще се включат в EUCYS с проекта си „Модерният иконом” – софтуер за управление на домакинството чрез гласови команди.

Центърът за иновации на М-Тел подкрепя участието на нашите момчета.

Преди състезанието момчетата получиха от телекома таблети Samsung Galaxy Tab 10.1, с които да работят върху усъвършенстването на проекта си и да представят уеб интерфейса му атрактивно.

„Модерният иконом” е вдъхновен от кино-лентата „Железният човек”. Българският „Джарвис” се казва „Мелиса”. Тя включва и изключва телевизора, прави кафе, управлява лампи, климатици и друга домакинска или офис техника.

„Мелиса” работи с помощта на компютър, който приема сигнали от микрофон. Алгоритъм разпознава заповедите, получени на английски език, след което изпраща сигнали към външни устройства. Те, от своя страна, изпращат необходимите сигнали към домашните уреди. Освен това, „Мелиса” дава отговори на въпроси, които й се задават.

Любомир и Христо имат амбицията да усъвършенстват проекта. При автоматизирането на системата в по-голяма степен „Мелиса” може да се пригоди и за готвене, и за чистене.

Двамата младежи планират да интегрират детектори за движение и разпознаване на човешки фигури в стаята, така че уредите да се включват спрямо вкуса и нуждите на всеки член от семейството.

Подобни системи се предлагат у нас, но срещу сериозна сума, твърдят младите програмисти. Те смятат да лансират софтуера като безплатен. Единственото, което клиентът ще трябва да си купи, е необходимата външна техника.

EUCYS е едно от най-престижните състезания в света с повече от 150 участници от над 40 страни. Младите учени са на възраст от 14 до 21 години. В конкурса участват най-добрите проекти от цял свят. Българските програмисти печелят участие след първо място в Националния конкурс „Млади таланти”, организиран от Министерството на образованието, младежта и науката.

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички