На първо четене: НС прие закон срещу злоупотребите на мобилните оператори


На първо четене: НС прие закон срещу злоупотребите на мобилните оператори
Снимка:

10487

В последните си дни от по-краткия от очакваното мандат Народното събрание се захвана здраво за работа и днес прие на първо четене важни промени в Закона за защита на потребителите (ЗЗП).

Най-важната промяна е предотвратяване на възможността за злоупотреба от страна на мобилните оператори, които са подновявали или променяли едностранно сключени преди това договори. Поправките в тази част са внесени от Захари Георгиев от Коалиция за България.

С промените, внесени от Иван Вълков от ГЕРБ се урежда проблемът със зачестилите оплаквания от страна на потребители срещу нелоялни търговски практики, прилагани при продажба от разстояние и сключване на договори по телефона. Последният законопроект е на Ваньо Шарков от СК, който предлага промени, свързани със сключването на договори от разстояние. Въвеждат се и санкции за нарушаване на разпоредбите.

Оплакванията бяха много - оказва се, че след обаждания по телефона гражданите се оказваха с неправомерно сключени договори с мобилни оператори, за които, ако пожелаят да ги прекратят, дължат сериозни неустойки, заяви днес при дебатите в НС съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, предаде БГНЕС.

Хората ни питаха - вие защо толерирате това поведение на операторите, какви мерки ще вземете, продължи синият депутат. И трите законопроекта са в тази посока - без окончателния подпис на гражданина да не се окажеш с договор. Примерно, досега беше - обажда ти се някой по телефона и пита: "Вие харесвате ли нашия оператор, а ти отговаряш - имам добро мнение, интересувам се". След един такъв разговор обаче се оказваш с договор, който е едногодишен или двугодишен, коментира той жалбите на пострадалите от тези практики.

Никой няма право без категоричното съгласие на потребителя да подписва едностранно договор и аз се надявам,че след тези промени този въпрос ще бъде окончателно решен, изрази надежда Мартин Димитров. Законът с поправките ще действа оттук нататък, няма да важи за заварените случаи и това донякъде даде право в кулоарите да се коментира,че тези промени наистина слагат "усмирителна риза" на мобилните оператори, но ужилените си остават ужилени.

Освен промените при договорите с мобилните оператори се предлагат и промени, свързани с дейността на кабелните телевизионни оператори. Различните пакети за потребителите на кабелна телевизия се определят на базата на брой канали, като операторът по всяко време може да променя програмната схема и да заменя едни канали с други, а тези действия нарушават конкуренцията. С тези текстове трябва да се прекрати практиката рекламни съобщения да се излъчват със сила на звука по-голяма от тази на останалата част от предаването.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички