Над 15 хил. безработни искат да стартират бизнес


Над 15 хил. безработни искат да стартират бизнес
Снимка:

443

В края на март в бюрата по труда в страната са подадени 15 012 заявления от безработни лица за включване в подходящо обучение за придобиване на професионална подготовка и умения за стартиране и управление на собствен бизнес, съобщиха от Агенцията по заетостта.

От тях 11 848 души са одобрени за получаване на ваучери. Обучението е по проект "Подкрепа за предприемчивите българи – Компонент І" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

В края на месеца 9 312 безработни със средно и по-високо образование са получили ваучери и са включени в обучение, а 3 654 безработни лица вече успешно са завършили обучението. Все още продължава приемът на заявления за включване в консултиране по проекта.

С реализацията на Компонент І от проекта се подпомагат безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, които имат желание и нагласа да започнат самостоятелна стопанска дейност. Те придобиват специализирани знания и мениджърски умения или получават компетентно консултиране за разработване на бизнес планове.

В консултирането могат да се включат както безработни лица, завършили успешно обучението и придобили предприемачески, управленски и бизнес умения, така и безработни лица, които имат необходимата квалификация, знания и умения и ясна идея или подготвен проект на бизнес план за самостоятелна стопанска дейност.

Те ще бъдат подпомагани за окончателното оформяне на разработен бизнес план, ще бъдат консултирани за подготовката на проектни предложения с оглед включването им в Компонент ІІ на схемата и за регистриране на самостоятелни предприятия.

Към 30.03.2012 г. в бюрата по труда в страната са подадени 2 962 заявления от безработни лица за включване в консултиране, от тях 1 108 са одобрени за консултиране.

След успешното участие на безработни лица в Компонент І те ще могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ в размер до 20 000 лв. в рамките на Компонент ІІ.

Насоките за кандидатстване по Компонент ІІ, заедно с критериите за оценка на проектните предложения ще бъдат публикувани за предварително публично обсъждане на интернет страницата на Агенцията по заетостта, Министерството на труда и социалната политика и на Единния информационен портал на Структурните фондове на ЕС (www.eufunds.bg) до края на месец април 2012 г.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички